600 g torskrygg
5 dl vatten
1 msk salt
1 msk strösocker
Potatis
800 g
färskpotatis
0,5 knippa
dill
Kräfthollandaise
150 g
kräftstjärtar - skalade, frysta eller i lag
1 tsk
dillfrön - eller hel kummin
150 g
smör - + 1 msk
1 tsk
tomatpuré
2 dl vitt vin - torrt
5 äggulor
1 krm
salt
0,5 krm
cayennepeppar
Garnering
kräftstjärtar
dill
Skär torsken i 4 portionsbitar. Blanda vattnet med salt och socker och rör tills de lösts upp. Lägg torskbitarna i lagen och låt ligga i rumstemperatur ca 30 min.
Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka dillen.
Kräfthollandaise: Finhacka kräftorna. Stöt dillfröna fint i en mortel. Smält 150 g smör i en kastrull. Fräs dillfrön och tomatpuré i 1 msk smör i en kastrull under omrörning ca 2 min. Häll på vin och vatten och tillsätt äggulorna. Sjud under kraftig omrörning till en pösig kräm. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Blanda i kräftstjärtarna.
Koka potatisen i 20 minuter och blanda sedan den avrunna potatisen med dillen.
Ta upp torsken ur rimningslagen och torka den med hushållspapper. Lägg fisken i en smörad form och lägg på klickar smör. Täck med ett lager bakpapper. Ugnsbaka i 200 grader i 20 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar