onsdag 15 september 2021

Rimmad torsk med kräfthollandaise

 


600 g torskrygg 
5 dl vatten 
1 msk salt 
1 msk strösocker 
 
Potatis 
800 g färskpotatis 
0,5 knippa dill 
Kräfthollandaise 
150 g kräftstjärtar - skalade, frysta eller i lag 
1 tsk dillfrön - eller hel kummin 
150 g smör - + 1 msk 
1 tsk tomatpuré 
2 dl vitt vin - torrt 
5 äggulor 
1 krm salt 
0,5 krm cayennepeppar 
 Garnering 
kräftstjärtar 
dill 

Skär torsken i 4 portionsbitar. Blanda vattnet med salt och socker och rör tills de lösts upp. Lägg torskbitarna i lagen och låt ligga i rumstemperatur ca 30 min. Skrapa potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Hacka dillen. Kräfthollandaise: Finhacka kräftorna. Stöt dillfröna fint i en mortel. Smält 150 g smör i en kastrull. Fräs dillfrön och tomatpuré i 1 msk smör i en kastrull under omrörning ca 2 min. Häll på vin och vatten och tillsätt äggulorna. Sjud under kraftig omrörning till en pösig kräm. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt det smälta smöret, lite i taget under kraftig vispning. Blanda i kräftstjärtarna. Koka potatisen i 20 minuter och blanda sedan den avrunna potatisen med dillen. Ta upp torsken ur rimningslagen och torka den med hushållspapper. Lägg fisken i en smörad form och lägg på klickar smör. Täck med ett lager bakpapper. Ugnsbaka i 200 grader i 20 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar