söndag 28 mars 2010

Dessertvin serverat i hemmagjorda chokladformar

Det är egentligen Anders som har kläckt idén tidigare. Han återkommer ofta drömmande om en vinprovning han bevistade i Kanada, där de serverade Icewine i små chokladformar. Vilken finess!! Vilket vin!!! Efter det har icewine aldrig mera genererat honom samma närmast himmelska upplevelse. Självfallet spelade (förutom vinet) miljön roll. Men kanske även "glaset"?
Sauternes är annars ett vin som vi gärna dricker då det ska vara sött i glasen. Varför inte hälla upp detta i de små, små chokladformarna? Vi testade Castelnau Suduiraut från 2003. En riktig upplevelse på min ära. Vinet smakar litet åt mandelmasshållet, vilket passar ypperligt till choklad. Hur jag gjorde chokladformarna? Receptet följer nedan:

Chokladformar
  • 300 g mörk choklad
Värm chokladen i mikron i cirka 1,5-2 minuter, eller i ett vattenbad på spisen. "Pensla" den rinnande chokladen på insidan av kanterna på ischokladformar, det är viktigt att det lämnas utrymme för drycken i mitten. Chokladen ska bara utgöra kanterna i glaset, inte dess innehåll. Ställ i kylen tills chokladen har stelnat och går att ta ur formarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar