måndag 31 januari 2011

Kattlika möss i kontakt med Chokladfondant

Sigrid var på sin 2 1/2 års kontroll hos tandläkaren idag tillsammans med alla andra barn i samma ålder. Då undersökningen väl var klar, målades hon som en katt i ansiktet. Hon var jättenöjd. Väl hemma tyckte Arvid att det nog faktiskt var något även för honom. Sagt och gjort, han fick sin ansiktsmålning och det var dags att ta tåget hem till moster Eva.
Moster Eva hade passat på att göra Chokladfondant till efterrätt. Intet ont anande hade hon ställt serveringsfatet (såväl) synligt (som lättillgängligt) mitt i köket. Det gör hon kanske inte om då vi ska komma...Både Arvid och Sigrid var väldigt lugna, men någon annanstans än vid middagsbordet under en stor del av måltiden. Egentligen borde vi både ha anat ugglor i mossen, men vi valde slappt att njuta av lugnet. Det var inte förrän det var dags för efterrätten som deras förehavanden uppmärksammades. Samtliga fondanter var mer eller mindre hårt åtgångna av diverse kraterhål...
Arvid hade tänkt litet finurligt: "Om jag nyper litet av alla efterrätter, märker kanske ingen vad jag har gjort". Sigrid hade inte riktigt samma finess, hon tog av de två-tre efterrätter hon kunde nå, rejäla spår i form av nedkörningar med handen kunde synas i dessa.Goda var de dock. Till fondanderna serverades Commanderia St John från Cypern. Smaken drog åt russin och var riktigt angenäm till fondanderna.

Fondant

 • 3 ägg
 • 2 dl socker
 • 150 g mörk choklad
 • 150 g smör
 • 1 dl mjöl

Smält smör i en kastrull och rör ner bitar av chokladen, så att den smälter. Vispa socker och ägg pösigt och rör ner den smälta chokladblandningen. Smöra 12 portionsformar och pudra kanterna med kakao. Fyll formarna till hälften med smet. Grädda i cirka 15 minuter i 200 grader C. Stjälp upp dem på serveringsfat så snart de kommit ut ur ugnen.

3 kommentarer:

 1. Commandaria St John - mmmycket gott till chokladpraliner & liknande!

  SvaraRadera
 2. Haha, så underbart, vilka små filurer!
  (Lill)Arvid har inte blivit kallad till tandläkaren ännu, Ester var bestämt tre när hon kom hem målad som en katt!

  SvaraRadera
 3. Herr H - Du har så rätt - förstod vi efter denna smakupplevelse!

  Pernilla - Hmmmm...nå Tandläkarna drar sig samman nu för årets batalj!!! :-D

  SvaraRadera