tisdag 18 januari 2011

Spännande laxförrätt till Launois blancs de blancs, rafflande vinprovning och Arvid och Sigrids första skridskotur!

Helgen bjöd på många både riktigt roliga och spännande upplevelser för oss alla fyra. Under jullovet passade vi på att beställa skridskor via nätet till hela familjen. Nu sålde företaget inte konståkningsskridskor, utan bara hockeyrör, något som jag aldrig provat på tidigare. Varför inte?, tänkte jag. Nu skulle så tre glada amatörer ut på isen. Som tur var hade vi ju litet av ett proffs som ledsagare med oss - Anders berättade glatt att han var litet av ett hockeyproffs då han var tolv, ja inte att han åkte i något direkt lag, men hemma på gården... Från början höll vi i varsitt barn som gled runt likt bambi på is. Ganska snart fick dock Arvid till det och stod riktigt stadigt på isen, det såg faktiskt mer ut som om han gled över isen än promenerade. Han ville snart inte hålla mig i handen, utan jag kunde snöra på mig mina egna skridskor och pröva lyckan. Nu var det väl ingen underbar syn, men jag kunde både ta fart och stanna - utan hjälp av några skridskotaggar. Jag var ganska nöjd över min prestation. Sigrid 2,5 behövde någon ledsagare bakom sig hela tiden, annars skulle det kunna gå riktigt illa, modet fanns nog att göra riktigt vettvilliga piruetter - självinsikten något helt annat... (Detta gällde inte bara Sigrid skulle det visa sig.) Efter ett tag bytte Anders och jag plats, jag intog platsen bakom Sigrid (iförd kängor) och Anders snörde på sig sina skridskor. Hela övriga familjen höll andäktigt andan då Anders svingade sig ut på arenan. Till Anders heder måste jag säga att han nog var lika förvånad som oss övriga... Arvid, som åkte för första gången i hela sitt liv, kommenterade det hela efteråt: "Jag åker skridskor bäst i hela min familj" - Övriga kommentarer var överflödiga. Lördagskvällen tillbringade vi hos familjen E. En riktigt trevlig helkväll, där vi glömde bort tiden alldeles, tills Sigrid vandrade runt med alldeles tom blick.

Till fördrink, tillika förrättsvinet var ett vitt blanc de blancs från Launois, en för oss ny bekantskap. Suveränt gott!!! Till detta serverades en förrätt som matchade champagnen väldigt väl:

Gravad Lax med senap- och vitlökscréme

 • 200 g gravad lax
 • 50 g grillade pinjenötter
 • 50 g riven västerbottenost

Créme

 • 1/2 tsk senap
 • 3 krossade vitlökstärningar
 • 3 dl creme fraiche
 • salt och vitpeppar efter smak

Fördela laxen över tallrikarna och bred ett lager creme över. Sprid ut osten över och avsluta med pinjenötterna.Till huvudrätten, bestående av en fläskkött och kryddig korvgryta (mycket god, men vad hjälper det här - jag saknar receptet) serverade två röda viner, den första i blindtest.

Redan här måste jag verkligen betona att det är ANDERS som är den riktigt store vinkännaren hemma hos oss - jag tror mig kunna en hel del, men närmare 85 procent av mina kunskaper har jag nog fått mig till livs genom Anders. Utifrån all denna kunskap kunde jag ganska omgående faktiskt känna att det sannolikt rörde sig om ett rödvin från den nya världen, sannolikt från Australien (mycket doft av frukt), ett kraftigt vin med lång eftersmak som inte var särskilt strävt. Kunde det månde vara en Shiraz??? (Svaret var Peter Lehman The Barossa Shiraz, en australiensare minsann, på druvan Shiraz.) Utan att fördjupa mig alltför mycket i Anders vilda vinchansningar kan jag kanske litet subtilt informera om att de gick i linje med tidigare skridskoutlåtanden, inget vinland, eller druva lämnades oomnämnd....

Som efterrätt fick vi smaka på olika ostar (som legat ute ett tag så att de erhållit en så där härlig konsistens) till ett Portvin från 1970!!!!! Sanslöst gott. Och en sanslöst trevlig kväll!

1 kommentar:

 1. Vilken härlig helg ni haft, roliga aktiviteter, god mat och dryck med goa vänner, det kan nästan inte bli bättre än så.
  Sonens kommentar är ju klockren, helt underbar...

  SvaraRadera