söndag 28 februari 2010

Korv stroganoff och en allmänt torftig dag!

Igår var vi bortbjudna på en elegant trerättersmiddag med fin dukning och delikat mat (vi väntar med spänning på recepten). Efter dessa utsvävningar för både ögon och gom framstår dagens enkla rätt som både trist och dessutom allmänt torftig.

Men god, vilket är en tröst den dag vi ska borra upp en gardinstång för att skydda kläderna mot vårsolen i den fönsterförsedda klädkammaren (Arkitekten som ritade vårt hus måste ha haft otur då han tänkte, den dag han placerade ett stort fönster i klädkammaren. Vi var å andra sidan inga ljushuvuden som inte reagerade på detta förrän vi väl hade flyttat in).

Korv stroganoff

  • 4 gula lökar tärnas och steks i smör tillsammans med
  • 3 finfördelade vitlöksklyftor
  • 400 g falukorv, tärnas och steks med löken
  • 1 burk majs
  • 1 pkt krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • vitpeppar och salt efter smak

Bryn löken och stek med korven. Häll i resterande ingredienser och låt koa i ca 5 minuter. Servera med pasta.

lördag 27 februari 2010

Biff Rydberg med vin från Libanon

Tänk, veckan gick och det blev fredag igen. Vad skönt! Dags för lite enkel, men god, mat - och vin därtill! Det gäller att maten går hyfsat fort att laga om hela familjen ska hinna äta innan barnen (och de vuxna!) blir för trötta.

Biff Rydberg

800 g oxfilé
1 kg potatis
2 gula lökar
salt och peppar
smör att steka i
4 äggulor (till servering)

Skala potatisen och skär den i tärningar. Skär även köttet i tärningar. Skala och finhacka löken. Stek allting i lite smör i en stor stekpanna. Salta och peppra. Häll äggulan över det hela när det väl hamnat på tallriken. Mmmm, gott! Vin: Chateau Ksara Cabernet Sauvignon, 2005, Libanon

Lena fick gissa vilken druva vinet var gjort av, och hon gissade rätt direkt - cabernet sauvignon! Vinet har den för druvan karaktäristiska strävheten kombinerad med en ton av svart vinbär. Det är något med själva strukturen på vinet så som det upplevs i munnen (Var ska det annars upplevas?) som skvallrar om att det är gjort på cabernet sauvignon. Förutom de väntade smakerna kunde vi uppleva ett stråk av apelsin?! Ja, det låter konstigt, men det var så det kändes. Det är väl därför vinprovning är så spännande. Man provar, drar slutsatser, försöker se mönster. Men så dyker en oväntad smak upp.....

Servettbrytning Pisa

Medan maken och sonen kastar loss i köket, passade jag på att stryka en duk och vika servetter. Anders stod dock för färgsättning - han är väldigt förtjust i gröna färger på bordet. För inte länge sedan köpte han dessutom in några svarta tabletter som "gifter sig bra" med det gröna. Matchande ljus och grön/gula tallrikar från Villeroy & Boch (deras "French Garden" är vårt bröllopsporslin) och dukningen är färdig. Servettbrytning Pisa
  • Om Du använder en linneservett, vik den två gånger på mitten till en kvadrat. Om Du har en pappersservett, tag fram den ur paketet.
  • Vik servetten diagonalt, ett lager i taget, med någon centimeters mellanrum mellan lagren så att alla lager syns.
  • För sidorna bakåt och stick in den ena sidan i den andra.

torsdag 25 februari 2010

Pilgrimsmusslor med bacon och örtsås

Idag har Sigrid och jag varit i farten hela dagen. En given dag för något snabblagat med andra ord.
Pilgrimsmusslor med bacon och örtsås.
  • 140 g bacon som klipps i lagom stora bitar och knapersteks
  • 12 pilgrimsmusslor som steks i flottet som blir kvar av baconbitarna.
Låt först baconet knaperstekas och lägg sedan pilgrimsmusslorna i samma stekpanna, med baconflottet kvar. Stek någon minut på varje sida.

Örtsås
  • 5 finhackade charlottenlökar
  • 2-3 finhackade vitlöksklyftor
  • smör att steka i
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • salt och vitpeppar efter smak
Stek löken i en kastrull tills den har blivit mjuk. Klipp ned persilja och basilika och häll över matlagningsgrädden. Låt puttra i cirka 5 minuter. Salt och krydda. Mixa samman ingredienserna med en mixer.

Serveras med kokt potatis.

onsdag 24 februari 2010

Kycklingsallad med röd quinoa och getost.

Anders och jag är litet av matkömarodörer. Inte medvetet, men jag tror att åsynen av vad vi fraktar i riktning mot kassorna kan få den mest tålmodige shopparen att välja bort både tidningen och lördagsgodiset, bara för att hinna före till kassorna. Vi brukar oftast göra en rejäl veckohandling och sedan stödköpa mjölkprodukter på macken nära hemmet vid behov.

Storinköpen föregås av stor tankeverksamhet då Anders och jag sitter och fnular ut långa listor på vad vi ska laga för mat under kommande veckan. Då vi väl hamnar i affären kommer allt som står på våran lååånga lista ner i våra jättevagnar. Dessutom tillkommer kanske lika mycket därtill (Vi tar alltid varsin vagn för att korta ner vistelsen i affären. Jag är inte helt säker på att det nödvändigt är jätteeffektivt och klyftigt på alla de sätt, men barnen sitter i varsin vagn och alla är vid gott mod under hela vistelsen, faktiskt helt utan mutor. Jag tror seriöst, att våra barn tycker om att handla mat.) Ingenting glöms åtminstone bort tack vare våra listor.

Vid något av dessa tillfällen slapp ett paket röd quinoa oförhappandes ner i någons vagn. Paketet har nu stirrat uppfordrande på mig från sin skåpplats under de senaste halvåret. Vad göra?

Kycklingsallad med röd quinoa och getost, 6 personer

  • 1000 g kycklingfiléer
  • 1/2 burk röd currypasta
  • 4 dl röd quinoa
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 400 g färsk spenat
  • 1 gurka, tärnad
  • 2 röda lökar, tärnade
  • 3 tomater, i klyftor
  • 200 g getost, skärs i lämpliga tärningar

Stryk currypastan över kycklingfiléerna och grilla i 200 grader Celsius i ca 30 minuter. Låt svalna och skiva sedan kycklingfiléerna.

Koka quinoan i vattnet och saltet på svag värme i ca 20 minuter från det att vattnet kokat. Låt svalna. Blanda quinoan med gurk- och rödlökstärningarna.

Lägg en bädd av spenat i botten av en lämplig skål. Fördela över quinoablandningen och tomatklyftorna. Placera chévreosten och kycklingen överst.

Suveränt gott!

tisdag 23 februari 2010

Plättar

Att plättar är en favoriträtt när barnen själva får välja är det väl ingen som ifrågasätter. Men hos oss har det inte riktigt varit så - tills idag!
Jag brukar göra plättar titt som tätt - av rent egoistiska skäl. Visst gillar Lena också plättar men jag undrar om inte jag är ännu mer förtjust i denna maträtt.

Därför var det extra kul att i dag se hur Arvid och Sigrid verkligen åt med god aptit. Skönt! Nu kan jag också känna mig som en sådan där omtänksam pappa som gör plättar - för barnens skull!
Plättar
  • 7,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1,8 liter mjölk
  • 9 ägg
  • Smör till gräddning
Blanda mjöl och salt i en bunke av större format. Tillsätt mjölk och ägg och vispa till en jämn smet. Grädda plättar i lite smör.

Många plättar blir det! Och det tar tid. Men det är det värt.

måndag 22 februari 2010

Postgårdsromantikerns vintips 2


Finca el Puig 2003 (nr 2737), Cellers Fuentes, 189 kr

När man pratar om Spanien i vinsammanhang kommer väl de flesta att tänka på Rioja. Och varför inte? Vinerna därifrån är goda och tilltalande. Lite som jordgubbar doppade i vanilj. Lägg till frånvaron av bråkiga tanniner och vi har ett lättdrucket och behagligt vin. Men Spanien har annat att bjuda på. Ribera del Duero, till exempel. Det var när jag var i Madrid med en kompis för snart tio år sedan som jag upptäckte att vinerna från Ribera del Duero var trevliga bekantskaper. Kompisen är i och för sig stor älskare av italienska viner, men det är en annan historia.....

Men nu ska det här handla om ett vin från Prorat, som är beläget i Katalonien i nordöstra Spanien. Vinerna härifrån är rejält koncentrerade och intensiva. De kan absolut lagras och gör sig bäst till kraftig mat.
Finca el Puig heter vinet och görs på druvorna garnacha (45%), carinena (23%), cabernet sauvignon (20%), merlot (10%) och slutligen syrah (2%).
Alkohohalten är på 15% och vinerna från Priorat har ofta hög alkoholhalt.
I Finca el Puig hittar vi smaker och dofter som körsbär, kaffe och choklad.
Vi gillar verkligen vinet och fick lite dåligt samvete när vi drack de sista klunkarna utan mat som ackompanjemang. Det gjorde inte detta matkrävande vin rättvisa. Finca el Puig kräfva mat! Basta!

söndag 21 februari 2010

Finlandsfärja med vininköp och Byggare Bob

Anders överraskade häromdagen med en liten bokad Åbokryssing. Jättetrevligt. Ibland är det skönt att komma bort, slippa städa och torka upp - det är något åtminstone jag kan bli ganska less på emellanåt - och med två barn under fyra år blir det stundtals mycket av den varan... Finlandsfärjan hade dessutom ett väldigt gediget barnprogram. Förutom Byggare Bob fanns det bollhav och ytterligare ett lekrum med bland annat legobitar i gigantformat. Vi satt, tillsammans med en hel hop andra småbarnsföräldrar, vid sidan om medan barnen roade sig själva (och utan att man behövde städa mer än bara plocka undan det värsta). Underbart!
Dessutom var vi på diskotek där hela familjen och skuttade runt. Sigrid jagade stjärnljus som roterade runt på dansgolvet, medan Arvid visade oss det senaste inom dagisdans, en variant som jag kanske inte skulle rekommendera någon som har passerat ena handens fingrar åldersmässigt...

Anders och jag satt inte bara vilsamt tillbakalutade vid bollhavet. Nej, vi passade på att underhålla ett litet annat intresse vi har, viner. Bortsett från en gammal kär favorit, Masi Costasera Amarone, passade vi på att shoppa hem viner som vi inte har hittat bland systembolagets utbud.
Jag var en smula frankofil i mina vinval och dessutom drar jag litet åt vitvinshållet då det går mot VÅR. Ofta kan jag tycka att just fransoserna är lagom subtila i sina smaker och dofter, medan vissa andra snarast överväldigar med alltför mycket av allt.
Champagne är sällan fel. Däremot kan vi känna att en hel flaska för bara oss två en fredagskväll kan bli för mycket. Vanligt vin kan man ju dela upp på två kvällar, men avslagen champagne känns inget som vi vill dricka en lördagskväll. Champagne i halvflaskor är därför något vi gärna köper. Här hittade vi en på halvflaska: Champagne Drappier Carte d'Or. Det framgår i Viking Lines beskrivning att den är intensiv och riklig, men hur det smakar; bokna äpplen, rostat bröd, citrus eller krita framgår inte alls. Vi får återkomma.

Taittinger är ett av våra favoritchampagnemärken. Här hade de, förutom den vanliga Brut Reserve, även Les Folies de la Marquetterie, med 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay. Vi har lärt oss från tidigare att gillar man "basutbudet" från en producent så brukar de högre nivåerna vara...magnifika. (Å andra sidan, det är nästan bara Moët Chandon och Mme Pompadour som INTE har fallit oss på läppen hittills vad Champagne beträffar. I fallet Moët Chandon, testade vi deras "Nectar" som i gengäld var extremt gott.)

Vita viner från Bourgogne är vi båda väldigt förtjusta i, varför vi köpte fyra stycken från detta distrikt; ett från Mersault, ett från Rully, ett från Pouilly-Fuissé och ett från Chablis (om man nu sammanför Chablis till Bourgogne).

Om Bourgogne är centrat för Chardonnaydruvan då den är som bäst, så ÄR Sauvignon Blanc Loiredalen (även om vi har druckit en hel del goda viner på den specifika druvan från Nya Zeeland). Vi passade på att köpa ett Sancerre och ett Pouilly Fumé. Viner från det senare distriket ska innehålla ett uns av rökighet, vi får väl se hur detta ter sig...

Då måste jag, Anders, berätta om mina vinval: Jag valde två viner på druvan cabernet sauvignon från Chile. Just i Chile ska viner på denna druva uppvisa sin svart vinbärsdoft och - smak upphöjt till tre, ungefär (för att låta extra mycket som den matematiklärare jag är). Dessutom har inte Systembolaget chilenska viner i högre prisklass.

Slutligen köpte vi La Croix Chevalière av den franska producenten Laroche.

En kryssning som varar ett dygn känns precis lagom, även om Arvid tyckte att den var lite "fjuttig"! På vägen hem blev vi påminda om att det var vinter - pendeltågsförsening på en timme och snöstorm under promenaden hem gjorde att kryssningen fick en tuff avslutning.

fredag 19 februari 2010

Strutsfilé med vitlökssmör och timjanpotatis

Vår dator hade drabbats av virus. Efter att ha försökt följa närmare 10 olika beskrivningar på motåtgärder, hämtade från nätet (med en dator som bara gick långsammare och långsammare och dessutom kastade ut mig från alla program i tid och otid), kastade jag så in handuken och ominstallerade allt på datorn. Gissa om jag är glad över att vi sparat alla våra bilder på CD-skivor? Sedan behöver vi ju inte förlora oss i frågor som varför vi nonchalerade senaste veckans blippande från säkerhetsprogrammet om att något saknades för att göra en fullständig säkerhetsuppdatering...

Nå, medan alla program skulle ominstalleras, disketter skulle bytas, kylen rengöras, Sigrid gjorde "stora A" etc., kändes det lämpligt att göra en maträtt som mer eller mindre skötte sig själv. Någonting som går själv i ugnen med andra ord. Potatisen krävde något mer inlevelse, men det kändes hanterbart.
Strutsfilé
  • 800 g strutsfilé
  • 2 msk torkad timjan
  • 6 charlottenlökar
  • 1 vitlök, uppdelad i klyftor
  • 5 dl hönsbuljong

Lägg filén i en ugnsform och klappa in timjanet, fördela lökarna runt om och häll över buljongen. Ställ in i 175 grader Celsius varm ugn och låt gå tills innertemperaturen visar på 70 grader. Tag ut och täck över med foliepapper.

Vitlökssmör

  • 100 gram smör
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 3 krm salt

Mixa samman i mixern. Rulla in i en rund sträng i foliepapper och ställ i frysen till det ska användas. Då ska det serveraras i skivor ovanpå strutsfilén.

Timjanpotatis

  • 2 kilo potatis skalas och skivas i jämnstora skivor.
  • 2 msk timjan
  • 1 tsk salt
  • 50 g smör

Koka potatisen tills den är mjuk, ca 10 minuter. Vänd er smör, timjan och salt.

Struts är något jag verkligen vill slå ett extra slag för, dels är det magert (innehåller 1-2 procent fett) och dels är det väldigt mört och utan senor. I synnerhet Sigrid, 1,5 år, åt som om hon aldrig hade sett mat förr då hon åt av strutsköttet. Ska man då tro på att barn är kinkiga med maten...

torsdag 18 februari 2010

Picknickbullar fyllda med soltorkade tomater, mozzarella och kesella

Så var det dags med en liten picknick igen. Vi har ofta med oss hembakat bröd med inbakade smaksensationer då vi ska iväg på picknick - gott och med minimal risk för kladd.

Bröddegen

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten (37 grader Celsius)
  • 1 msk socker
  • 3 msk olja
  • 2 tsk salt
  • cirka 12 dl vetemjöl

Fyllning

  • 1 pkt Ridderhielms soltorkade tomater, låt oljan rinna av
  • 2,5 dl kesella
  • 1 pkt mozzarella

Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt socker, olja, salt och nästan allt mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den på bakbordet, så att den är ca 0,5 cm tjock. Mixa samman fyllningen med en mixer och bred ut över degen. Rulla ihop degen till en lång sträng och skär ut 1,5 cm tjocka bitar som Du lägger på en plåt (som kanelbullar). Låt degen jäsa övertäckt en andra gång ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader. Grädda i ca 20 minuter.

onsdag 17 februari 2010

Älgfärslimpa med bacon och potatis- och jordärtskocksmos

Älgfärs kan jag tycka är väldigt spännade och gott - mer smak än vanlig köttfärs men, med hjälp av litet grädde, är inte torr och tråkig. Dessutom tycker våra barn om rätten, vilket inte är helt ovidkommande i sammanhanget. Jag mixar samman ingredienserna i matberedaren innan jag placerar smeten i formen - det ger en "mildare" konsistens. Potatismos smaksatt med jordärtskockor ÄR en riktig höjdare.

Älgfärslimpa med bacon, 6 pers
  • 1/2 dl ströbröd
  • 2 dl grädde
  • 1 ägg
  • 700 g älgfärs
  • 75 g bacon i tärningar
  • 1 finhackad gul lök
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1/4 tsk salt
  • nymald peppar

Låt ströbrödet svälla i grädden några minuter. Fräs upp bacontärningar och lök i en stekpanna, men stek inte för hårt. Låt svalna lite. Blanda alla ingredienser, tillsätt lite mer grädde om färsen känns för fast. Forma den i en limpform. Ställ in formen i 200 grader Celsius i ca 1 timme.

Servera med lingon och potatis- och jordärtskocksmos.

Potatis- och jordärtskocksmos
  • 1,5 kg potatis
  • 200 g jordärtskockor
  • 3 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 6 dl mjölk
  • 3 msk smör
  • 1/4 tsk vitpeppar
  • 1/2 tsk socker
  • 1/2 tsk salt

Skala och skölj potatis och jordärtskockorna. Skär dem i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, cirka 20 min. Häll av vattnet. Mosa dem i kastrullen med hjälp av degkrokarna till elvispen. Späd med varm mjölk och lägg i en klick smör. Krydda med salt, peppar och socker.

tisdag 16 februari 2010

Fira Mardi Gras med Cajungryta

Mardi Gras, det franska namnet på fettisdag. Även om det kanske inte är just Frankrike jag förknippar med denna dag, så var det fransoser som grundade "La Nouvelle-Orléans" 1718. Vi har tyvärr inte fixat iordning värsta carnevalen i sann New Orleansanda här, utan nöjer oss med en smakrik och färgstark gryta med smaker som, med god fantasi, kan påminna litet om staden i Louisiana.

Cajungryta med kyckling och kräftstjärtar, 4 pers

  • 500 g skivade kycklinglårfiléer
  • 1 gul tärnad paprika
  • 1 röd tärnad paprika
  • 2 msk kinesisk soya
  • 1 st gullök, hackad
  • 3 st vitlöksklyftor, hackade
  • 1 msk olja
  • 1,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 2 pkt passerade chilitomater
  • 1 tsk brunt socker
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 5 dl créme fraiche
  • 3 st choritzokorvar
  • 1 burk kräftstjärtar

Blanda kycklingbitarna med soja. Stek lökarna mjuka i olja, fräs med kryddorna och häll i tomater, socker och buljongtärning. Koka upp och tillsätt kycklingdelar och paprikatärningarna. Låt puttra i cirka 25 minuter. Skiva och stek korven i en stekpanna. Lägg ner den i grytan tillsammans med créme fraichen. Låt grytan koka upp. Lägg i kräftstjärtarna bara för uppvärmning - de blir sega om de kokas med. Servera med potatis som blandats med olja och salt och "rostats" i ugnen.

måndag 15 februari 2010

Fettisdag med semlor

Semlor är något jag minns med rosa skimmer från barndomen. Min faster och farbror hade ett bageri. Varje år på fettisdagen kom de hem till oss med en hel back med semlor. Några utan grädde, eftersom jag inte tyckte om grädde, på den tiden.... Imorgon är det fettisdag - hög tid att baka semlorna med andra ord.
Semlor
Bullarna, 36 st

  • 150 g smör smältes
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 2 krm salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 15 dl vetemjöl

  • ägg till pensling

Fyllning

  • 200 gram mandel, mald
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • inkromet från samtliga semlor
  • 2 dl mjölk

  • vispad vispgrädde
  • florsocker

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader Celsius). Smula jästen i en bunke och rör ut den i degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 1 timme. Rulla ut långa strängar av degen och dela dem i jämna storlekar och rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna.

Skär av ett "lock" på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål och blanda med övriga ingredienser för fyllningen. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

söndag 14 februari 2010

Blinier med lax, turkisk yoghurt och sallad. Starta med en Strawberry Virgin drink

Bovetepättar, eller blinier, kan kännas väldigt lyxigt med rätt tillbehör. Själva dukningen och servettbrytningen har jag lagt in här.
Vi började middagen med alkoholfria Jordgubbsdrinkar - vansinnigt gott och uppskattat av alla familjemedlemmar. Vill man, kan man ju tillföra 4 cl rom, 2 cl sockerlag, byta ut apelsinen mot limejuice och "frosta" kanten med socker som fastnat på kanten med hjälp av kallt vatten. Men då blir det ju en helt annan drink...
Strawberry Virgin
  • Saften från 2 pressade apelsiner
  • 200 g hallon (varför pratar jag hela tiden om jordgubbar?)
Mixa hallonen med apelsinjuicen.

Blinier

  • 2 dl vetemjöl
  • 4 dl bovetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 1 pkt torrjäst
  • 2 msk socker
  • 6 dl ljummet vatten
  • 3 dl grädde, som vispas upp något
  • 2 ägg, vita och gula separerade

Tillbehör

  • 6 dl turkisk yoghurt (än hellre om Du får tag i riktig smetana)
  • 400 g gravad lax i tunna skivor
  • 50 g stenbitsrom
  • Sallad på
  • 2 gurkor tärnade
  • 2 röda lökar tärnade
  • 1 stor röd paprika tärnad

Blanda samman samtliga ingredienser, utom äggvitorna, till en jämn smet. Låt stå och jäsa i cirka 1 timme. Vispa upp vitorna till ett hårt skum och vänd ner. Hetta upp stekpanna eller panna för blinier och stek plättarna. Vänd på dem då små bubblor syns på ovansidan och undersidan är lätt brynt.

Till efterätt åt vi hallontryffel. Farligt goda...

Frukost i romantikens tecken hembakade bagels och hallonsmoothie

Vad är väl mysigare än att börja morgonen med idel tända ljus, hembakat bröd och smoothie? Litet smaksatt kaffe på det och man blir nästan religiös på kuppen. Denna morgon har jag brutit servetter som rosa hjärtan, beskrivningen hittar Du här.
Bagels uppfattar jag som ett amerikanskt påfund. Detta är inte sant, de är ursprungligen ett judiskt bröd. Dess blanka yta kommer sig av att man först kokar dem i sötat vatten i några minuter, innan de gräddas.
Bagels, 16 st
  • 1 pkt jäst
  • 5 dl vatten, ljummet
  • 2 msk olja
  • 1 msk olja
  • 3 msk socker
  • 2 msk hela kumminfrön
  • 10 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl

Kokning

  • 4 liter vatten
  • 0,5 dl socker

Blanda alla ingredienser väl och knåda den gärna ordentligt i ca 4 minuter med maskin. Dela degen i 16 delar och rulla ut dem i långa strängar, ca 30 cm. Forma dem till en ring och lägg dem att jäsa i ca 1 timme.

Koka upp vatten och socker i en stor kastrull och låt bröden koka, några i taget i ca 3 minuter. Lägg brödet på en plåt och grädda i ca 25 minuter i 200 grader Celsius.

Hallonsmoothie

  • 200 g frysta hallon
  • 2 bananer
  • saften från 3 pressade apelsiner
  • 1 liter vaniljyoghurt

Mixa samman alla ingredienser i en mixer.

lördag 13 februari 2010

Dukning och servettbrytning inför Alla Hjärtans Dag

Medan maken var på barnkalas med Arvid passade jag på och fixade för allt vad tygen höll. Jag strök en damastduk och lade lade över en underduk. Sedan tog alla hjärtan överhanden fullständigt - jag hade redan klippt ut rosa, vita och röda hjärtan i olika storlekar och papperskvaliteter - allt mellan silkes- till omslagspapper. Hur jag gjorde pappersblommorna har jag lagt in tidigare.

Ljusen varierade mellan värmeljus, blockljus och vanliga stearinljus - i röda och cerisa färger.

Det kan tyckas vara litet FÖR MÅNGA hjärtan - men det är litet av tanken...

Servettbrytning Hjärtat

  • Vik en servett på hälften. Vik den igen.
  • Vik ned ena sidan.
  • Vik ned andra sidan
  • Vänd på servetten och vik övre hörnen, alla fyra, bakåt.

fredag 12 februari 2010

Pappersblommor till Alla Hjärtans Dag

Hjärtformade pappersblommor
  • grillpinnar
  • flirtkulor
  • urklippta hjärtan i olika papperskvaliteter och färger (omslags-, silkes-, skrivmaskins-, och julpapper)

Trolldeg (som grillpinnarna kan stå stadigt i)

  • 2 dl salt
  • 2 dl mjöl
  • 1 dl vatten

Lämpliga burkar att låta "blommorna stå i.

Jag valde att ta 8 hjärtan per blomma - men det är en smaksak. Rita ut hjärtan efter en pepparkaksform och klipp ut. Samla ihop så många Du vill ha på en blomma och vik dem på mitten. Klipp ett litet hål där pinnen ska sitta. Trä upp lämpligt antal hjärtan på en pinne och avsluta med en flirkula högst upp. Ställ nedre delen av pinnen i en trolldegsförsedd skål/bunke eller vad Du föredrar. Färdigt.

torsdag 11 februari 2010

Smörgåstårta med Bollinger i glasen

Eftersom jag fortfarande kan känna en oerhörd glädje och ja, förundran faktiskt, över att man kan trivas så bra ihop som Lena och jag gör vill jag här passa på att säga: Lena, jag älskar dig!
Lenas födelsedag firades med smörgåstårta och Bollinger. Receptet till smörgåstårtan har publicerats tidigare på denna blogg.....
...... och champagnen smakade grape och bröd. Så där härligt brödig som man vill att champagne ska smaka!
Men vi var inte odelat positiva. Låg inte grapesmaken över övriga smaker? Utan att hänga ihop med de övriga smakerna. Och hur kan vi veta att Bollinger är vår favorit egentligen? Visst är den god, men vi har knappast smakat tillräckligt många champagner i samma prisklass för att kunna peka ut just Bollinger som favorit. Här finns en hel del forskningsarbete att ta itu med....

onsdag 10 februari 2010

Italiensmakande picknick med hembakade baguetter och hemgjord grön pesto

Vissa rätter, svåra som enkla, återkommer man till, igen och igen och igen och...
Detta är en sådan. Under halva vår bröllopsresa (för 5 år sedan) satt vi och åt någonting likt detta på den jätteterrass vi hade till vårt alldeles egna förfogande, alldeles ovanför Gardasjön....
Grön pesto med spenat
  • 1 kruka basilika
  • 250 g spenat
  • 100 g pinjenötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja
  • 100 g parmesanost
  • salt och peppar efter smak

Kör alla ingredienser i en matberedare. Klart.

Baguetter

  • 50 g torrjäst
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 6 dl ljummet vatten

Blanda samman alla torra ingredienser. Häll över vattnet och arbeta samman degen under några minuter, den ska vara ganska lös. Låt degen jäsa under minst 1,5 timme. Dela degen i två delar och dra/rulla ut till två strängar som är lagom långa för plåten. Har Du inte en riktig räfflad baguetteplåt går det bra att använda sig av ihoprullade tidningar under jäsningen, för att baguetterna ska jäsa sig runda och fina och inte platta. Låt jäsa under ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader Celsius. Spraya med vatten på toppen (för att det ska bli en spröd yta) och skär några ränder på tvären med vass kniv, detta för att undvika att brödet spricker där Du inte vill.

Grädda i ugnen i ca 15 minuter. Öppna ugnen, sänk till 125 grader Celsius. Stänk gärna in litet vatten i ugnen då Du ändå är igång. Låt grädda i ytterligare ca 15 minuter, tills baguetterna ahar antagit en gyllenbrun yta.

Baguetter med italiensk fyllning, 4 pers

  • 2 stora baguetter
  • den gröna peston från ovan
  • 2 pkt mozzarella, skivade
  • 2 pkt prosciutto crudo
  • 1 pkt ridderhielms soltorkade tomater i olja
  • 2 stora färska tomater, skivade
  • 1 kruka basilika

Dela baguetterna på mitten och dela dem mitt itu. Bred pesto på alla delar och lägg på övriga ingredienser i valfri ordning. Paketera dem i smörpapper och de är redo att ta fram på utflykten. Så goda.

Hallontryffel inför Alla hjärtans dag

Allt som går att fira, kan man absolut fira. Så lyder vår paroll numera. Valentindagen, eller Alla hjärtans dag, är en av dessa vi har börjat anamma. Det kan ju dessutom vara roligt att ge bort några egenhändigt gjorda chokladtryfflar. Jag har redan gjort detta recept tidigare, men det är så gott att det tål att upprepas.
Hallontryffel
  • 150 g frysta hallon
  • 1 dl grädde
  • 1 msk honung
  • 300 g mörk choklad i bitar

Koka upp grädde och honung och lägg i chokladbitarna. Rör om så att chokladen smälter. Rör ner de frysta hallonen och mixa samman smeten. Häll upp smeten i en smörpappersklädd form. Ställ in i frysen ett tag. Skär upp i lämpliga bitar. Doppa i mörk smält choklad (krävs ca 300 g ytterligare). Dekorera med några sockerhjärtan och låt stelna.

tisdag 9 februari 2010

Romantikerns drömfrukost: Plättar, risgrynsgröt och smoothie

En av alla de 13598 främsta orsakerna till att jag älskar min make är att han ÄR en romantiker av stora mått.

Just dagens datum är MIN dag, år ut och år in...Av just det skälet ställde sig maken i köket klockan fem på morgonen och stekte plättar, samtidigt som han värmde upp 2 "limpor" risgrynsgröt (det finns gränser för vad man hinner en vanlig arbetsdag, även om man är en romatikergigant), gjorde smoothie och jag vet inte allt. När så de trenne övriga familjemedlemmarna stämmer upp i skönsång (nja, Sigrids medverkan kan måhända snarast beskrivas som stum förvåning) för MIN skull, blev jag alldeles salig...
Plättar
  • 6 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1,2 liter standardmjölk
  • 6 ägg
  • smör till stekning

Vispa samman alla ingredienser till en jämn smet. Låt smeten stå och svälla i en kvart. Stek plättarna gyllenbruna på båda sidor. Servera med hallon.

Smoothie

  • 3 bananer
  • 1,5 liter vaniljyoghurt
  • 2 dl koncentrerad apelsinjuice
  • 225 g frusna blåbär

Kör allt i en mixer tills det får en jämn konsistens.

söndag 7 februari 2010

Saffransravioli på pilgrimsmusslor serverade med puréer på rostade paprikor

Det ursprungliga receptet hittade jag på systembolagets hemsida för länge sedan, då jag var på jakt efter en maträtt som passade ett speciellt vin. Vilket vin det rörde sig om, har fallit i glömska, men det var sannolikt något vitt, torrt, franskt, med litet fatkaraktär...

Själva pastadegen gick jag totalt bet på, det blev bara en stenhård ohanterlig klump, jag tror att receptangivelserna var för oprecisa för en fullständig pastaamatör. Jag har därför modulerat receptet en smula.Ravioli på pilgrimsmusslor, 4 personer

Hemlagad äggpasta

  • 2 medelstora ägg
  • 2 msk vatten
  • 1 pkt (0,5 g) saffran
  • 2 msk olja
  • 2 krm salt
  • 2 dl durumvetemjöl
  • 2 dl vanligt vetemjöl

Fyllning

  • 12 pilgrimsmusslor
  • 5 schalottenlökar
  • 1 msk torkad persilja

Tillbehör

  • 3 röda paprikor
  • 3 gula paprikor
  • 3 gröna paprikor
  • 2 citroner

Pastadegen

Blanda mjöl, ägg, saffran, vatten och olja att degen blir möjlig att arbeta. Den ska vara ganska hård. Knåda och kavla den mycket tunt. Skär ut 8 plattor, 10x15 cm stora.

Fyllningen

Dela pilgrimsmusslor i fyra delar och halstra dem med schalottenlök, salt och peppar samt persiljan. Fördela fyllningen på fyra av pastaplattorna, lägg på de övriga fyra och kläm ihop kanterna med en gaffel. Koka i saltat vatten i 3-4 min.

Puréerna på de rostade paprikorna

Dela och rosta paprikorna i ugnen i 250 grader Celsius i 10-15 min, så att de går att skala. Kör paprikaköttet, det röda, gula och gröna var för sig, i mixer. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar.

Lägg upp raviolin på varma tallrikar och garnera med paprikapuréerna.

lördag 6 februari 2010

Fredagsmys med kyckling, rostade grönsaker och ett glas Finca el Puig till


Potatis- och jordärtskockspuré
1 kg jordärtskockor
1,5 kg potatis
2,5 dl minifraiche
2 tsk salt
25-30 droppar tabasco

Skala potatisen och jordärtskockorna. Koka i 2o minuter i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och stöt sönder potatisen och jordärtskockorna med träslev. Tillsätt minifraiche, salt och tabasco och använd slutligen stavmixer för att få till en aptitlig puré.

Grillade grönsaker
1 aubergine
2 zucchini
2 röda paprikor
2 gula paprikor
2 gröna paprikor
15 champinjoner
15 salladslökar
1 tsk salt
1 krm vipeppar
1 dl olivolja

Skär zucchini och aubergine i knappt centimetertjocka skivor. Dela salladslökarna. Kärna ur paprikorna och skär dem i småbitar i önskad storlek. Dela champinjonerna i halvor (eller fjärdedelar). Ringla olivoljan över. Grilla i ugnen i 250 grader C i 20 minuter. Ta ut grönsakerna och salta och peppra.

Förslag till dukning hittar Du här.
Kycklingklubbor
1 kg kycklingklubbor
salt
vitpeppar
Salta och peppra kycklingklubborna. Stek därefter i lite smör. Börja gärna på hög värme, så att klubborna får en knaprig yta. Sänk därefter till lägre temperatur.
Vin: Finca el Puig 2003, Priorat, Cellers Fuentes
Ett smakrikt, matkrävande vin som ni kan läsa mer om under "Vintips" inom en snar framtid.