måndag 16 augusti 2010

Ett ungerskt vin som smakar mogna gula äpplen

Spiegelberg István Furmint Nagy-Somlói 2007, ungefär 80 kr i Budapest

Druvan furmint används till att göra Ungerns berömda söta vin tokajer. När vi var i Budapest köpte vi ett torrt vin på nämnda druva. Kul att prova, tänkte vi.

Vinet imponerar inte lika mycket som de röda viner vi köpte. Det var gott - och annorlunda. Kanske mer annorlunda, om vi ska vara ärliga.
Färgen är riktigt ordentligt gul. I smak och doft finns gula äpplen på god väg att bli bruna. Jag tror att det är det som vinskribenter kallar för bokna äpplen.
En ordentlig syra finns där. Inte frisk som i ett sauvignon blanc-vin, men ändå markerad.
Det vattnas i munnen och man dricker gärna ett par glas vatten till varje glas vin. Ja, små glas åtminstone.

Ett vin som är kul att ha provat, men som inte nödvändigtvis behöver inhandlas igen.

1 kommentar:

  1. Ja, tänka sig, nu blev det F! :-) Och lite annat också...
    Steinbeck låter spännande, det har bara blivit Möss och människor för min del hittills.
    Kram på er!

    SvaraRadera