lördag 21 augusti 2010

Kräftskiva

Så här i augustitider kommer ett litet sug efter en liten kräftskiva. Kräftor och räkor är ju väldigt goda i sig, men de kräver några mer mättande tillbehör, såsom vitt bröd, aioli.... och västerbottenpaj.
Små Västerbottenpajer

Pajskal, 12 små

  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/4 tsk salt

Mixa samman alla ingredienser och tryck ut dem i smorda små pajformar. Förgrädda dem i 8 minuter i 175 grader C.

Fyllning

  • 3 dl riven västerbottenost
  • 1,5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl créme fraiche
  • 3 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • vitpeppar

Fördela osten i de förgräddade portionspajerna. Vispa samman övriga ingredienser till en smet och fördela jämnt över pajskalen. Grädda i 20-25 minuter i 200 grader C. Hemgjort örtsmör

  • 1/2 dl finklippt dill
  • 1/2 dl finklippt persilja
  • 1/2 tsk salt
  • 50 g smör

Blanda ingredienserna väl.Till detta drack vi Jean Babtiste Adams Auxerrois (Nr 75463, 2006, 125 kr beställningssortimentet) från Alsace, Frankrike. Anders, som fick gissa utan några som helst ledtrådar tog att vinet var från Alsace tämligen omgående. Exakta druvan krävde dock några felskär först. Det var ett ganska intetsägande vin, litet blommigt med några drag av ylle i doften och en smula sött i smaken. Kul att prova en ovanlig druva, men inget mer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar