Vissa druvor är starkt förknippade med ett visst vinområde. Tempranillo är sådan. För visst hamnar ens tankar i Rioja när druvans namn nämns? Men den odlas ju faktiskt på flera håll i Spanien. Och även, till en viss del åtminstone, i några andra länder. Men som sagt, Rioja är den spontana kopplingen.
Jag är inte helt säker på att jag vet exakt hur tempranillo smakar. Jag vet hur tempranillo från Rioja smakar. Rejält med vanilj, snälla tanniner, kryddor och lite jordgubbsfrukt. Men vaniljen har ju tillförts under ekfatslagringen. Vad kännetecknar själva druvan? Ja, provar man ett tempranillovin från exempelvis Ribera del Duero är smaken tuffare och vaniljen nedtonad. Kanske att kryddigheten och frukten ändå går att känna igen trots den tuffare framtoningen. Och att det då är smaken av själva druvan.
För att röra till det så går tempranillo under en rad olika namn i olika delar av Spanien. Och i Portugal. Ull de Llebre, cencibel, tinto fino, tinta roriz, för att nämna några.
onsdag 4 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar