En ungersk druva. Problemet med ungerska druvnamn är att de i allmänhet är omöjliga att uttala. Fast det här går ju bra. "Furmint". Låter nästan som engelska.
Furmint är en grön druva (eller "vit" om man så vill) som odlas i hela Ungern. Druvan angrips lätt av ädelröta och används därför till att göra Ungerns berömda söta vin, tokajer. Druvan har dessutom hög syrahalt, vilket gör den lämplig att lagra.
Men även torra viner görs på druvan. Päron, citron och rökighet går att hitta i doften. Ibland kan syran bli för hög i de torra vinerna.
I tokajer hittar man aprikos, honung och marsipan och annat smaskigt i doften.
Prova gärna vaniljglass, hjortron och tokajer - en underbar kombination!
onsdag 18 augusti 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar