måndag 31 januari 2011

Kattlika möss i kontakt med Chokladfondant

Sigrid var på sin 2 1/2 års kontroll hos tandläkaren idag tillsammans med alla andra barn i samma ålder. Då undersökningen väl var klar, målades hon som en katt i ansiktet. Hon var jättenöjd. Väl hemma tyckte Arvid att det nog faktiskt var något även för honom. Sagt och gjort, han fick sin ansiktsmålning och det var dags att ta tåget hem till moster Eva.
Moster Eva hade passat på att göra Chokladfondant till efterrätt. Intet ont anande hade hon ställt serveringsfatet (såväl) synligt (som lättillgängligt) mitt i köket. Det gör hon kanske inte om då vi ska komma...Både Arvid och Sigrid var väldigt lugna, men någon annanstans än vid middagsbordet under en stor del av måltiden. Egentligen borde vi både ha anat ugglor i mossen, men vi valde slappt att njuta av lugnet. Det var inte förrän det var dags för efterrätten som deras förehavanden uppmärksammades. Samtliga fondanter var mer eller mindre hårt åtgångna av diverse kraterhål...
Arvid hade tänkt litet finurligt: "Om jag nyper litet av alla efterrätter, märker kanske ingen vad jag har gjort". Sigrid hade inte riktigt samma finess, hon tog av de två-tre efterrätter hon kunde nå, rejäla spår i form av nedkörningar med handen kunde synas i dessa.Goda var de dock. Till fondanderna serverades Commanderia St John från Cypern. Smaken drog åt russin och var riktigt angenäm till fondanderna.

Fondant

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 150 g mörk choklad
  • 150 g smör
  • 1 dl mjöl

Smält smör i en kastrull och rör ner bitar av chokladen, så att den smälter. Vispa socker och ägg pösigt och rör ner den smälta chokladblandningen. Smöra 12 portionsformar och pudra kanterna med kakao. Fyll formarna till hälften med smet. Grädda i cirka 15 minuter i 200 grader C. Stjälp upp dem på serveringsfat så snart de kommit ut ur ugnen.

söndag 30 januari 2011

Havets läckerheter x 3; ostron, gratinerade musslor och smörfisk

På fredagskvällen efter en ganska lång arbetsvecka för både stora och små, får maten gärna vara snabblagad, samtidigt som den ska förmedla en "lyxig känsla". Även om det är långt kvar till våren har de senaste dagarnas soliga dagar påmint om vad som komma skall. Dukningen fick därför gå i ljusblått och vitt (Servettbrytningen var Kronan som beskrevs i fredags). Jag har ett tag nu gått och trånat efter litet lättare maträtter - fisk kort och gott. Och litet Chablis eller Bourgogne till detta.
Så enkelt, så gott, så...VÅRLIGT!!!! Sigrid, 2 år, åt bara det vitlöksgratinerade brödet medan Arvid, 4 år, åt allt utom ostronen med god aptit.
Vi har sedan länge kastat in handduken då det gäller att försöka öppna ostron med vanlig kniv - chansen att man skadar sig är för överhängande - en ostronkniv är väl investerade pengar. De är dessutom inte överdrivet dyra.
Ostron, 12 st
  • dela ostronen, låt de ligga kvar i spadet på ena skaldelen (släng den andra)
  • citron klyftor att pressa över.

Sluka allt i en enda god kallsup mmmmmmmm Smörfisk har jag aldrig varken sett eller ätit tidigare. Egentligen var jag ute efter tonfisk. Men denna fisk såg lika "köttigt" matig ut som tonfisken och skulle enligt försäljaren inte smaka så mycket, utan på med marinad. Sagt och gjort. Den var väldigt god - kniven flöt igenom fisken då man skar. Väldigt gott kött - litet åt kycklinghållet, när denna är som bäst.

Smörfisk, 4 port

  • 4 skivor smörfisk
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk timjan
  • 1 msk basilika
  • saften från en citron

Blanda samman marinaden i en plastpåse och låt fisken ligga och dra i detta under 30 min. Halstra någon minut per sida. Servera på en spenatbädd.

Gratinerade musslor, 4 port

  • 2 nätpåsar färska blåmusslor
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 kruka basilika
  • 1 kruka persilja
  • 4 vitlöksklyftor
  • salt och svarpeppar efter smak
  • ströbröd

Skölj och kolla musslorna noga, alla musslor som inte stänger sig då Du knackar lätt på dem, slänger Du. Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i musslorna i det kokande vattnet och låt koka några minuter. Ta upp dem och låt dem svalna. Mixa under tiden örterna med smör, lök, salt och svartpeppar. Ta bort den del av skalet som inte musslan sitter fast på. Lägg de andra i en ugnsfast form, lägg på litet sav smörblandningen över varje mussla. Avsluta med att strö ströbröd över. Gratinera i 275 grader i drygt 5 minuter.

Till detta hade jag beställt Bourgogne Blanc (nr 74318, 100% Chardonnay, 99 kronor) av Clotilde Davenne. Vi tyckte nog att det smakade mer åt Chablishållet (frisk mineralton) än Bourgogne, men Chablis ÄR ju en del av det senare. Clotilde har dessutom arbetat som vinmakare hos den store Chablisproducenten Brocard och hon producerar egna Chabliser, så kopplingen är inte helt överraskande. Däremot tyckte vi att vinet var betydligt mer värt än 99 kronor - riktigt gott var det.

lördag 29 januari 2011

Pasta med lax- och spenatsås

Min pappa och jag var i Rom för herrans massa år sedan. På dagarna kuskade vi runt Rom med omnejd med väldigt få vilopauser. Någon gång tog vi bussen, för att se katakomberna strax utanför eller något liknande, men för övrigt förlitade vi oss helhjärtat på våra apostlahästar Men ser mycket mer då man går än om man väljer buss eller, för allt i världen, tunnelbana.
Då kvällen väl infann sig fanns det helt enkelt inte ork för att ta sig någon längre sträcka för att äta. Vi valde oftast en restaurant i närheten av vårt hotell. En av våra favoriträtter kom att bli denna, väldigt enkla, men goda pastarätt.

Pasta med lax- och spenatsås
  • 500 g äggpasta, gärna bandspagetti
  • 200 g färsk spenat
  • 600 g laxfilé i tärningar
  • 2 gula lökar, finhackade
  • 5 dl creme fraiche
  • 1 msk smör

Koka pastan i enlighet med paketet. Fräs löken i smöret tills det antar en gyllengul färg, lägg ner laxen och låt fräsa en stund innan Du även lägger i spenaten. Rör ner creme fraichen. Fördela pastan i såsen.

fredag 28 januari 2011

Servettbrytning Kronan

Ibland är verkligen det enkla vackrast. Det stämmer verkligen in på denna servettbrytning.
Kronan
  • Veckla ut servetten helt och vik den på diagonalen.
  • Vik upp båda kanterna mot mitten så att den fyrkant bildas.
  • Vänd på servetten och vik upp spetsen mot den andra.
  • Vik toppen framåt.
  • Vik samman vänster och höger kant på servettens baksida.

torsdag 27 januari 2011

Vinquiz 9

1. Du dricker ett vin gjort på druvan tempranillo. Vilket land kommer vinet sannolikt från?
A) USA
B) Spanien
C) Tyskland

2. Vilka är de tre tillåtna druvsorterna i Champagne?
A) Merlot, chardonnay och riesling
B) Pinot noir, pinot meunier och chardonnay
C) Sauvignon blanc, chardonnay och cabernet sauvignon

3. Vilken av följande druvor odlas i Piemonte?
A) Negro Amaro
B) Nebbiolo
C) Nero d´Avola

Rätt svar: BBB

onsdag 26 januari 2011

Veckans druva: Blaufränkisch

Idag ska det handla om en ganska okänd druva, nämligen blaufränkisch. Att det är en blå druva kan man ana av namnet. Att druvan dessutom skulle kunna ha franskt ursprung är en inte alltför kvalificierad gissning.
Den odlas främst i Österrike men även i Ungern. I Ungern går den under namnet kèkfrankos. (Huruvida "kèk" är ungerska för "blå" eller inte ska jag låta vara osagt.)

Viner på druvan får en djup, mörkröd färg. I doft och smak kan man hitta lingon, blåbär och lite allmän syltighet, men även en sorts jordkaraktär. Både tannin- och fruktsyrahalten är hyfsat höga.
Viner på blaufränkisch passar till rätter på kyckling och ljust kött.

tisdag 25 januari 2011

Sex italienska rödviner, sex olika druvor

Sittandes hemma vid datorn hade jag skickat in en beställning på sex olika italienska rödviner i beställningssortimentet. Efter en dryg vecka kom ett sms där de stod att vinerna fanns att hämta på "vårt" Systembolag. Jag gillar verkligen e-beställning! Hoppas den tjänsten är här för att stanna.
De sex druvorna vi testade var: aglianico, barbera, nebbiolo, negro amaro, nero d´Avola och sangiovese.

Här följer vinerna och en liten kommentar eller två till respektive vin:

Ca´Maggiore Langhe Nebbiolo 2008, nr 73096, 99 kr.
Kvällens godaste och mest välbalanserade vin. Körsbär och viol. Kändes mest bekant av kvällens druvor, vilket inte är så konstigt då nebbiolo är den druva av de sex vi druckit mest av.
Barbera d´Asti Franco Mondo 2009, nr 88443, 85 kr.
Ganska tuff ändå, för att vara en druva som ofta beskrivs som mindre sträv. Även här fann vi den typiska italienska körsbärsdoften. Samt choklad.
Di Majo Norante Sangiovese 2007, nr 74652, 99 kr.
Strävt med mycket fruktsyra. Gott, tyckte jag. Övriga deltagare höll inte riktigt med. Te och något lagårdsliknande i doften.
Acanteo Nero d´Avola 2008, nr 72544, 99 kr.
Ganska robust vin med en solbränd doft präglad av värmen på Sicilien, får man förmoda. Gott och smakrikt.
Iugéra Aglianico 2006, nr 73686, 95 kr.
Kvällens konstigaste vin. Unken, näst intill obehaglig doft som inte alls hängde ihop med smaken av blåbär och kanel. Smaken var ändå OK, men doften?!
A Mano Negro Amaro 2008, nr 72132, 85 kr.
Oväntat mycket rött i färgen, med tanke på att druvans namn betyder "den svarta bittra". Ja, det var kvällens ljusaste och mest röda vin. Jag hade trott att det var barberavinet av just den anledningen. Det är inte lätt när det är svårt....

måndag 24 januari 2011

Italiensk sjurätters meny med 6 olika italienare i glaset!

Anders båda bröder, hans pappa Hans och dennes "nya" fru (vi talar sedan 15 år tillbaka...) Ylva kom på en liten nätt januarimiddag. Under det att sju (7!!!) olika rätter serverades hälldes 6 olika italienska viner upp i glasen, i par samtidigt. Anders kommer att beskriva vinprovningen mer ingående i ett senare inlägg. Vi hade dukat med rödvitrutig duk och detaljer i rött och vitt. Anders ena bror Per, utbrast:"Ni borde ha satt upp tvättlinor över bordet, för att få det äkta siciliansk." Faktiskt en riktigt god idé som vi nog kommer att tillvarata vid något tillfälle framöver.
Meny
Caprese, se recept nedan
Basilikasoppa, se recept här, med vitlöksbröd med persilladesmör, recept se här
Karl Johansvamprisotto på en morotspurébädd, se recept nedan
Saltimbocca, se recept nedan
Ostbricka (4 olika, med kex som tilllbehör)
Äppelgranité, se recept här
Tiramisu, se recept här
Viner på druvorna Aglianico, Barbera, Nebbiolo, Negro Amaro, Nero d'Avola och Sangiovese (utförlig info kommer)
Caprese, 8 pers
  • 6 bifftomater, skivade
  • 3 buffelmozzarellaostar, skivade
  • 1 msk basilika, finhackad
  • 3 msk olivolja ringlas över

Karl Johansvamprisotto på en bädd av morotspuré

  • 1 kg risottoris
  • 5 gula lökar, finhackade
  • 100 g Karl Johansvamp, blötläggs först i 15 minuter
  • 1 flaska vitt matlagningsvin
  • 1 liter, drygt, vatten
  • 4 vitlöksklyftor, pressade
  • 150 g riven parmesanost
  • 1 knippe finklippt persilja
  • 1/2 dl olivolja
  • salt och peppar eftersmak

Morotspurén

  • 1 kg skalade morötter i slantar
  • 2 gula lökar, skalade och skivade

Stek vitlök, lök och Karl Johansvampen i olja. Häll över riset och låt steka något. Häll i vatten och vin, litet i taget samtidigt som Du rör om hela tiden. Rör ner saffranet. Då allt vatten kokat in, tag grytan från plattan och rör ner den rivna osten och persiljan. Koka under tiden morötter och lök i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och mixa till en puré. Platta till 2 msk morotpuré i botten på tallriken. Häll kallvatten i en portionsform som Du sedan brer risotton i, vänder på och knackar ut risottopucken över morotsbädden.

Saltimbocca

  • 16 skivor, tunna kalvinnanlår
  • 16 skivor prosciutto
  • 16 salviablad
  • 1/2 dl olivolja
  • 100 g smör
  • 1 flaska vitt matlagningsvin

"Hopp in i munnen". Lägg köttet mellan två plastfilmsblad och banka ut med undersidan av en stekpanna, tills de är cirka 1/2 cm tjocka. Ta bort plasten. Peppra och salta. Lägg en skinkbit över och ett salviablad mitt på. Fäst med en tandpetare. Hetta upp oljan och smöret och stek på medelgod värme i 3-4 min på "köttsidan", tills köttet är genomstekt. Vänd och stek någon minut på "skinksidan". Ta bort köttet och avsluta med att hälla i matlagningsvinet i pannan och reducera tills hälften av vätskan återstår. Häll över köttet.

söndag 23 januari 2011

Fransk frukost - Briocher

Vi har roat oss med att titta på bilder från förra våren, då hela familjen for till Paris. Mysigt, mysigt. Helt plkötsligt blir man väldigt sugen på fransk mat. Borta är minnena av de där pinsamma tornen av tomma yoghurtsburkar som vi staplade på höjden för att få plats med annat på frukostbordet i Paris. Blir någon mätt av de där mini-joplait burkarna? Briocher kopplar jag väldigt starkt till Paris. De tar litet tid att göra - då de ska kalöljäsa i kylen över natten, men för övrigt är de enkla. Briocher, 12 st
  • 4 ägg
  • 1 pkt torrjäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl socker
  • 3 dl mjölk
  • 7 dl vetemjöl
  • 250 g smör rumsvarmt i tärningar
  • 1 ägg till pensling

Blanda samman alla alla ingredienser ordentligt och låt det gå några minuter i matberedaren. Degen ska vara blank. Lägg degen i en plastpåse och ställ in i kylen över natten. Ta ut degen och skär bort 1/8 av degen. Rulla resten av degen i en avlång rulle som Du delar i 12 lika stora delar. Forma dem till bollar, lägg dem i muffinsformar och tryck ner ett djupt hål i mitten med hjälp av tummen. Rulla ut den sparade åttondelen av degen till en lång rulle. Dela den i tolv delar som Du rulla till små bollar. Tryck fast dessa i fördjupningarna. Låt jäsa i en timme och pensla sedan med ett uppvispat ägg. Grädda i cirka 25 minuter i 175 grader C. varm ugn. Sedan kan man ta tag i dagen med nya krafter...

lördag 22 januari 2011

Grillade pilgrimsmusslor med paprikafyllda pastakuddar och ingefärssmörsås

När vi väl kom igång med vår pastamaskin, tar vi fram den ganska lätt, det är verkligen lätt deg att arbeta med- Jag gör faktiskt konstant lika stor deg, oavsett om jag ska göra en liten mellanrätt eller huvudrätt, blir det över går det ju bra att använda resten dagen därpå. Degens konsistens blir helt enkelt perfekt här, har provat att (nästan) halvera - blev inte alls lika bra...
Grillade Pilgrimsmusslor med paprikafyllda pastakuddar och ingefärssmörsås
Pastadeg
  • 8,333 dl mjöl
  • 1 msk torkad persilja
  • 1 msk torkad gräslök
  • 1 msk torkad basilika
  • 5 ägg

Blanda samman ingredienserna med elvispens degkrokar, täck över med plastfilm och låt vila i kylen över natten.

Paprikafyllning

  • 2 burka strimlade grillade paprikor i olja
  • 6 charlottenlökar, finhackade
  • 2 pkt saffran
  • salt och vitpeppar efter smak
Stek ingredienserna i paprikornas olja. Ställ åt sidan och låt svalna.
Kavla ut pastadegen och kör igenomn pastamaskinen tills man är i nivå nio eller tio. Skär ut lämpliga former i pastadegen, klicka på en klick paprikafyllning i mitten, vik ihop pastadegen och kläm åt ordentligt i kanterna, så att inte fyllningen trillar ut. Lägg i kokande, lättsaltat vatten och låt koka i 5-10 minuter.

Ingefärssmörsås
  • 3 charlottenlökar, finhackade
  • 1 msk smör
  • 50 g smör
  • 1 flaska matlagningsvin
  • 1/2 tsk ingefära, malen
  • salt och vitpeppar efter smak

Fräs löken i smöret och tillsätt matlagningsvinet. Reducera vätskan till hälften och sila av. Tag av pannan från plattan och rör ner 50 g smör, litet i taget. Smaksätt med salt och peppar

Pilgrimsmusslorna

  • 4 pilgrimsmusslor per person

Stek musslorna några minuter per sida i en räfflade stekpanna på hög värme.

fredag 21 januari 2011

Servettbrytning Ymnighetshornet

Man får använda strykjärn och stärkelsespray ganska flitigt i denna vikning. Ymnighetshornet
  • Vik servetten i fyra lager
  • Vik de yttersta kanterna två gånger så att de är vinkelräta mot långsidan.
  • Vik från sidorna från nedre kantens mitt uppåt på båda sidorna
  • Vik över det vänstraste hörnet snett över hela servetten (det ska utgöra ett av de tre benen som hela servettbrytningen ska stå på). Ett ymnighetshorn har nu bildats snett över hela servetten.
  • Vik det högraste hörnet nedåt (det ska utgöra ett av de tre benen som servettbrytningen ska stå på), vik samtidigt fram det "andra ymnighetshornet" så att det är vänt mot Dig.

torsdag 20 januari 2011

Smulpaj med kassler, squash och purjolök

Under jullovet passade vi på att testa en arsenal av nya, snabba vardagsrätter, för att ha några nya att jonglera med under vårterminen (även om jag inte befinner mig i utbildningssfären sitter skoltidens inrutning av året fortfarande hårt). Detta är en av dessa.

Smulpaj med kassler, squash och purjolök
  • 500 g kassler, tärnad
  • 2 squash, tärnade och förvällda i saltat vatten under ca 3 minuter, tillsammans med
  • 1 purjolök, delad och noggrant sköljd från jord och därefter skuren i centimeterbreda skivor.
  • 5 ägg
  • 6 dl yoghurt (vanlig 3%ig)
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 50 g smör
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl riven västerbottenost

Blanda samman den förvällda purjolöken och squashen med kasslern och fördela jämnt i en smord ugnsform. Vispa samman ägg, yoghurt, vitpeppar och salt och häll över. Grädda i 225 grader C. ugn under cirka 20 minuter. Under tiden smular Du samman smör och blandar med mjöl och ost. Fördela ostblandeningen jämnt över formen och grädda vidare i cirka 15 minuter.

onsdag 19 januari 2011

Veckans druva: Aglianico

Italiensk druva som ursprungligen kommer från Grekland. "Aglianico" är en förvrängning av "ellenico", vilket är det italienska namnet för hellensk. Så kan det bli.
I Italien hittar man den bland annat i Kampanien. Där gör Taurasi goda viner på druvan.

Vinerna på druvan blir tunga, koncentrerade, bäriga och ibland rökiga. Druvan gillar varmt klimat, varför Australien skulle kunna vara ett land där den kan tänkas trivas.

Vi har botaniserat i beställningssortimentet med målet att hitta italienska (röda!) viner gjorda på endast en druva - och lyckades väl! I vinskåpet har vi nu viner på barbera, nebbiolo, aglianico, nero d´Avola, corvina, negro amaro, primitivo, sangiovese med flera.
Dessa dyker upp i vinprovningar inom kort. Kul att fokusera på ett land i taget när det gäller druvor. I synnerhet när mina egna gissningar varit uppåt väggarna på senaste provningarna...

tisdag 18 januari 2011

Spännande laxförrätt till Launois blancs de blancs, rafflande vinprovning och Arvid och Sigrids första skridskotur!

Helgen bjöd på många både riktigt roliga och spännande upplevelser för oss alla fyra. Under jullovet passade vi på att beställa skridskor via nätet till hela familjen. Nu sålde företaget inte konståkningsskridskor, utan bara hockeyrör, något som jag aldrig provat på tidigare. Varför inte?, tänkte jag. Nu skulle så tre glada amatörer ut på isen. Som tur var hade vi ju litet av ett proffs som ledsagare med oss - Anders berättade glatt att han var litet av ett hockeyproffs då han var tolv, ja inte att han åkte i något direkt lag, men hemma på gården... Från början höll vi i varsitt barn som gled runt likt bambi på is. Ganska snart fick dock Arvid till det och stod riktigt stadigt på isen, det såg faktiskt mer ut som om han gled över isen än promenerade. Han ville snart inte hålla mig i handen, utan jag kunde snöra på mig mina egna skridskor och pröva lyckan. Nu var det väl ingen underbar syn, men jag kunde både ta fart och stanna - utan hjälp av några skridskotaggar. Jag var ganska nöjd över min prestation. Sigrid 2,5 behövde någon ledsagare bakom sig hela tiden, annars skulle det kunna gå riktigt illa, modet fanns nog att göra riktigt vettvilliga piruetter - självinsikten något helt annat... (Detta gällde inte bara Sigrid skulle det visa sig.) Efter ett tag bytte Anders och jag plats, jag intog platsen bakom Sigrid (iförd kängor) och Anders snörde på sig sina skridskor. Hela övriga familjen höll andäktigt andan då Anders svingade sig ut på arenan. Till Anders heder måste jag säga att han nog var lika förvånad som oss övriga... Arvid, som åkte för första gången i hela sitt liv, kommenterade det hela efteråt: "Jag åker skridskor bäst i hela min familj" - Övriga kommentarer var överflödiga. Lördagskvällen tillbringade vi hos familjen E. En riktigt trevlig helkväll, där vi glömde bort tiden alldeles, tills Sigrid vandrade runt med alldeles tom blick.

Till fördrink, tillika förrättsvinet var ett vitt blanc de blancs från Launois, en för oss ny bekantskap. Suveränt gott!!! Till detta serverades en förrätt som matchade champagnen väldigt väl:

Gravad Lax med senap- och vitlökscréme

  • 200 g gravad lax
  • 50 g grillade pinjenötter
  • 50 g riven västerbottenost

Créme

  • 1/2 tsk senap
  • 3 krossade vitlökstärningar
  • 3 dl creme fraiche
  • salt och vitpeppar efter smak

Fördela laxen över tallrikarna och bred ett lager creme över. Sprid ut osten över och avsluta med pinjenötterna.Till huvudrätten, bestående av en fläskkött och kryddig korvgryta (mycket god, men vad hjälper det här - jag saknar receptet) serverade två röda viner, den första i blindtest.

Redan här måste jag verkligen betona att det är ANDERS som är den riktigt store vinkännaren hemma hos oss - jag tror mig kunna en hel del, men närmare 85 procent av mina kunskaper har jag nog fått mig till livs genom Anders. Utifrån all denna kunskap kunde jag ganska omgående faktiskt känna att det sannolikt rörde sig om ett rödvin från den nya världen, sannolikt från Australien (mycket doft av frukt), ett kraftigt vin med lång eftersmak som inte var särskilt strävt. Kunde det månde vara en Shiraz??? (Svaret var Peter Lehman The Barossa Shiraz, en australiensare minsann, på druvan Shiraz.) Utan att fördjupa mig alltför mycket i Anders vilda vinchansningar kan jag kanske litet subtilt informera om att de gick i linje med tidigare skridskoutlåtanden, inget vinland, eller druva lämnades oomnämnd....

Som efterrätt fick vi smaka på olika ostar (som legat ute ett tag så att de erhållit en så där härlig konsistens) till ett Portvin från 1970!!!!! Sanslöst gott. Och en sanslöst trevlig kväll!

måndag 17 januari 2011

Postgårdsromantikerns vintips 20

Meerlust Rubicon 2005, Stellenbosch Sydafrika, nr 2026, 229 kr
Vinet är gjort på 70% cabernet sauvignon, 20% merlot och 10% cabernet franc. Denna blandning för tankarna direkt till Bordeaux. Och är man inne på Sydafrika och tycker att man provat en och annan pinotage kan en blandning som denna vara på sin plats som omväxling. Varför inte i en blindprovning i par med ett Bordeauxvin i samma prisklass? Jag tror jag ska utsätta Lena för en sådan provning inom en snar framtid. Men lova att inte säga något!
Svarta vinbär, choklad och en rökighet i i form av tobak kunde vi hitta i doft och smak. Mycket gott!

söndag 16 januari 2011

Rödvinsduellen: Spanien möter Sydafrika

Den här gången möts Spanien och Sydafrika i en rödvinsduell. OK, det sydafrikanska vinet kostar mer - sådant tenderar att påverka utgången. Bäst vore det väl om vinerna var lika dyra - om man nu ska duellera på lika villkor...

Meerlust Rubicon 2005, Stellenbosch Sydafrika, nr 2026, 229 kr.
Ett underbart gott vin! Med de tre klassiska Bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, merlot och cabernet franc skapas en mycket tilltalande helhet. Svarta vinbär (cabernet sauvignon utgör 70% , vilket märks) mörk choklad och någon rökighet (tobak?). Ett vin som kommer att dyka upp som vintips här på denna blogg fortare än kvickt.

Cruz de Alba Crianza 2007, Ribera del Duero Spanien, nr 2171, 149 kr.
Liksom i det mer kända Rioja är det här tempranillo som är druvan. Här i ensam majestät. Till skillnad mot Riojaviner är här vaniljsmaken nedtonad och fruktigheten mer framträdande. Jag skulle vilja placera det någonstans mellan Priorat och Rioja i stil.
Körsbär, choklad, plommon och vanilj. Ett gott vin även det här, även om det inte dyker upp som ett vintips...

lördag 15 januari 2011

Gammal tysk riesling

Att prova (läs: dricka) äldre viner är riktigt spännande. Egentligen borde man göra det oftare. Samtidigt gör man det oftare än man tror. Jag menar, så fort man öppnar en Rioja Gran Reserva så är det ju ett äldre vin man ska till att dricka.
En gång provade Lena och jag Torres Mas La Plana i tre olika årgångar: 1989, 1999 och 2000.
Vi hade inte läst på i förväg om vinet i sig eller druvan (cabernet sauvignon) med avseende på lagringsutveckling. Vad kom vi då fram till? Jo, 89:an (inte seriefiguren) kändes trött och saknade frukt. 99:an var vital, välbalanserad och godfruktig (inte gudfruktig). 00:an kändes tvådimensionell och hade även den, likt 89:an, förlorat för mycket frukt.
Hade vi kunnat förutsäga detta om vi läst på om vinet innan provningen? Ja, förmodligen. Men det blir nästan roligare att göra en sådan här provning utan att vara för påläst.
Men vad har detta med rubriken att göra?
Jo, äldre tyska rieslingviner kan utveckla en petroleumkaraktär att älska (jag själv) eller att direkt ogilla (Lena). Den petroleumkaraktären dyker alltså upp efter ett par år. Det sägs även att den klingar av ett antal år senare. Är jag beredd att fördjupa mig i lagringskurvor? Nej. Vill jag prova mig fram och upptäcka det själv? Ja!

fredag 14 januari 2011

Servettbrytning Vindsnurran/Propellern

Idag har Arvid och jag varit hos hårfrisören. Vi gick till vad Arvid kallar: "Min frisör". Han har varit där varje gång han klipper sig under de senaste 1,5-2 åren- Mot bakgrund att han är 4,5 år har han ju faktiskt haft samme frisör under närmare halva delen av sitt liv. Vanligtvis brukar Arvid och Anders gå och klippa sig samtidigt, men denna gång hade Anders hunnit gå. Jag har, mina 40+ år till trots, aldrig haft någon "min frisör". Den enda gång som jag verkligen vart nöjd med klippningen var frisersalongen belägen i Norrköping. Förrän nu. Nu har vi en familjefrisör...
Till den här servettbrytningen gäller det att ha strykjärnet nära till hands. Det är heller ingen nackdel att veta hur bottnar på pappkartonger brukar vikas, då inte kraftig tejp är involverad... Vindsnurran/Propellern
  • Vik servetten i fyra delar.
  • Vik in en sida.
  • Vik in resterande sidor omlott (det är här kartongvikningen kommer in) så att en mindre kvadrat har bildats.
  • Vik ut en kant i varje sida.

torsdag 13 januari 2011

Hjärtan på rad och hjärtan och gubbar klädda med silkespapperstussar

Till mina barns mammas (!!!) stora lycka är även barnen förtjusta i att pyssla. Sigrid 2,5 år hade inga problem med att klara av hjärtan på rad där man klistrar hjärtan parvis runt ett band.
Detta pyssel kunde göras lika bra av en tvååring som av en fyraåring. Jag stansade ut några hjärtan och några gubbar ur vanliga A-ark. Därefter klippte jag ut 10x10 cm silkespapperskvadrater. Vi täckte hjärtan/gubbar med lim, knölade ihop silkesppersbitarna till små runda bollar som vi tryckte fast i hjärtat/gubben.

onsdag 12 januari 2011

Veckans druva: Negro Amaro

"Negro" betyder svart och "amaro" bitter. Den "svarta bittra" således. Och det borde ju ge en fingervisning om både färg och smak på det vin som väntar.
Odlas i Apulien i Italien. Druvan är liten och har tjockt skal, vilket visar sig fungera utmärkt i Apuliens heta och torra klimat.
Används till roséviner, bordsviner och riktiga kraftpaket på torkade druvor. Stor spännvidd, med andra ord!
I doft kan man hitta kryddor och sötma, ofta i form av bränt socker och kola. Smak och doft av fat dyker upp, även om vinet inte har lagrats på fat! (Vem har sagt att det där med att prova viner ska vara lätt?) Fatsmaken kommer från druvans tjocka, bittra skal.
Lägg till en markerad strävhet, eldighet och en eftersmak av det längre slaget och vi har ett mycket aptitligt vin.

tisdag 11 januari 2011

Senapsfärsbiffar


Sådär, ja! Tillbaka till vardagen efter nästan tre veckors julledigt. Vilken skön ledighet vi haft hela familjen. Nu väntar bråda dagar med hämtning, lämning och annat som ska hinnas med. Nåja, det har ju gått bra tidigare - fortare än man anar är man inne i det igen.

Senapsfärsbiffar
1 kg nötfärs
3 msk dijonsenap
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
3 msk olivolja

1 kg potatis
0,5 kg kålrot
o,5 kg morötter
100 g ruccola
2 msk olivolja

4 dl matyoghurt
100 g fetraost
2 tsk honung
0,5 tsk salt

Skala potatisen och rotfrukterna och skär dem i mindre bitar. Koka dem i 20 minuter. Häll av vattnet och blanda det kokta med ruccola och olivolja.

Blanda färs, senap, salt och peppar. Forma till (små)biffar. Stek i olivolja tills biffarna är genomstekta.

Mixa yoghurt, fetaost, honung och salt.

Servera!

måndag 10 januari 2011

På Arvids begäran: Smörgåstårta

Arvid undrade om vi inte skulle göra smörgåstårta någon dag - och självklart kunde vi tänka oss det! När det gäller smörgåstårta och pannkakor behöver man inte be mig två gånger...

Smörgåstårta

10 skivor landgångsbröd
300 g rökt lax
5 hårdkokta ägg

Broccolikräm:
400 g broccolibuketter
400 g philadelphiaost
4 msk riven pepparrot
5 dl creme fraiche
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar

Kaviarkräm:
5 dl creme fraiche
4 msk kaviar
2 msk majonnäs
1 dl finhackad gräslök
1 dl finhackad dill

Garnering:
300 g skalade räkor
150 g rom (inte drycken, vill säga)

Koka broccolin i vatten i några minuter. Mixa broccoli, philapelphiaost, pepparrot, creme fraiche, salt och peppar i en matberedare.

Blanda creme fraiche med kaviar, majonnäs, gräslök och dill.

Lägg ut två brödskivor. Bred på lite av kaviarkrämen. Placera därefter ut lite laxskivor och skivor av de kokta äggen. På med två brödskivor till. Gör om proceduren tills ni når toppen.

Bred ut broccolikrämen på ovansidan och på sidorna. Garnera med räkor och rom.

söndag 9 januari 2011

Vinprovning på tema Ek!

Vi brukar ju prova olika druvor/länder/distrikt mot varandra. Denna gång ska vi undersöka om vi kan känna skillnad på hur mycket ek som vinet har kommit i kontakt med, om det har rört sig om ekfat eller ekchips och om eken är amerikansk eller fransk...

Idén är suverän, även om vi inte kan stoltsera med att vi kläckte den själva - vi har tagit såväl idé som förseslagna viner rakt av från en tidning.
1) Mezzacorona Marzemino (nr 22372, 66 kronor) Ett rött, fruktigt vin från norra Italien. Vinet har lagrats i stora (10.000 liter) gamla, ekfat under 5 månader. Tanken är att ju större och äldre fat, desto mindre fatkaraktär får vinet. I detta vin ska fatkaraktären vara högst blygsam, om ens existerande. Den ska mest bidra till att ge vinet struktur och rondör.

2) Hidden Rock Petit Verdot-Cabernet Sauvignon (nr 12174, 56 kronor) Ett rött, saftigt koncentrerat sydaustraliskt vin. Ett vin som har fått sin ekfatskaraktär från EKCHIPS! Hade vinet istället fått motsvarande ekkaraktär från ekfat, hade prislappen hamnat betydligt högre. Kan man känna att det rör sig om ekchips istället för ekfat?

3) Baron de Ley Rioja Reserva 2005 (nr 2525, 105 kronor) Riojaviner lagras traditionellt i amerikanska barriquer (59 liter). Den stora skillnaden mellan fransk och amerikansk ek är att den senare är porösare och dessutom mer rik på vanillin. Ofta ger amerikansk ek dessutom karaktär av kokosnötter. Detta vin har lagrats i 24 månader i barriquer samt ett år i flaska. Det ger ett vin med viss mognad och där ekfatet präglar vinets karaktär.

4) Farmer's Ranger Blend (nr 2191, 99 kronor) Ett "power"-vin från solvarma Kalifornien. Superkoncentrat av frukt och en rejäl portion av nya rostade ekfat. När faten rostas ger de vinet en karaktär av mocca och kaffe. I detta vin har faten en framträdande betydelse för vinets karaktär.

Hur provningen gick? En Anders kammade faktiskt hem tre av fyra rätt. Hans namne ska slänga vinböckerna och övergå till Anna Gavaldas bok: "Hunting and gathering" (Tillsammmans är man mindre ensam" på svenska), en bok han aldrig hann läsa klart då vi fick låna den svenska versionen, men nu har han ju all tid i världen då inga vinböcker pockar på hans uppmärksamhet...
Barnen fick också en dryckesprovning,
1) hallon- mot pärondryck och
2) lingondryck provades mot äppeldryck.
Jag hade hällt i röd karamellfärg i äppel- och pärondryckerna för att inte färgerna skulle göra provningarna löjligt enkla. Provning nummer 1 var nog ganska svår, men andra provningen tror jag faktiskt att samtliga barn över 3 år prickade in.

lördag 8 januari 2011

Trettondagsafton med 6-rätters

Frågan var: Skulle vår 6-rätters däcka våra gäster? Eller skulle de vara tvungna att stanna och ta en varmkorv på vägen hem? Detta var vårt gesällprov i tävlingen "halvåtta hos mig". I somras kastade familjen N. ut handskarna till oss och herr Stefan. Tärningen var kastad och nu var det upp till oss andra att leverera våra svar.
1) Basilikasoppa
6 potatisar
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk smör
1,8 liter vatten
4 grönsaksbuljongtärningar
2 dl vispgrädde
2 krukor basilika
2 dl riven parmesan
1 tsk salt
0,5 tsk vitpeppar
Skala och tärna potatisen. Fräs potatis och vitlök i smöret i en stor kastrull. Häll i vatten och buljongtärningar. Låt koka under lock i 20 minuter. Mixa därefter soppan och tillsätt därefter grädden. Koka upp soppan igen.
Tillsätt basilikablad och riven parmesanost. Smaka av med salt och peppar.

2) Hemmagjord pasta -Ravioli
  • 5 ägg
  • 8,333 dl vetemjöl

Knåda ihop degen väl och låt stå och vila i kylen över natten- Kavla ut degen med hjälp av pasta maskinen och stansa ut små cirklar ur degen, fyll med lämplig fyllning (Jag valde 150 g grönmögelost och 5 dl keso som jag blandade samman)- Tryck ihop till halvmånar och tryck med en gaffel längst ut för att inget av fyllningen ska sippra ut. Koka i rikligt med vatten i cirka 10-15 minuter. Under tiden kokar Du en bechamelsås som Du rör ner 150g grönmögelost i. Lägg försiktigt i raviolin. Servera.3) Oxfilé med rotfrukter, dillpesto och vitvinssabayon

Kött:
1,5 kg oxfilé
2 msk olivolja
2 msk smör
2 tsk salt

Putsa köttet. Bryn köttet i smöret och oljan i en stekpanna. Grädda därefter i ugnen, 125 grader C, tills köttet får en innertemperatur av 60 grader. Det är då fortfarande härligt rött i mitten!

Rotfrukter:
2 kg skalad och tärnad potatis
0,5 kg skalad och tärnad kålrot
0,5 kg skalade och tärnade morötter

Placera samtliga tärningar av ovanstående på en plåt. Häll över 4 msk olivolja, 1 msk salt och 1 tesked vitpeppar. Grädda i 225 grader C i ugnen i 20 minuter.

Vitvinssabayon:
6 äggulor
3,5 dl vitt matlagningsvin
4 msk strösocker
2 msk kalvfond

Blanda alla ingredienser i en kastrull. Värm och vispa frenetiskt! Låt et inte börja koka. Servera!

Dillpesto:
2 dl finhackad dill
1 dl pinjenötter
2 skivade vitlöksklyftor
1 dl olivolja
2 dl riven västerbottenost
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Mixa ovanstående i en matberedare. Färdigt!
4) Ugnsbakad brie toppad med soltorkade tomater
1 kg brieost
1 burk strimlade soltorkade tomater
20 skivade svarta oliver
1 kruka hackad basilika

Placera tomaterna, oliverna och basilikan på osten. Grädda i ugnen, 225 grader C, i 10 minuter. Servera!

5) Äppelgranité

  • 2 frysta äpplen (för 9 pers)

Ta ut äpplena ur frysen vid serveringen. Riv på rivjärn och fördela jämnt i nio glas. Servera.6) Chokladmousse

Formarna

  • 250 g mörk choklad smältes och penslas på insidan i 20 mazarinformar. Låt stelna och bryt sedan bort mazarinformarna.

Moussen

  • 300 g mörk choklad smältes, 50 g av denna smetas ut på ett bakplåtspapper för att stelna och sedan dekorera halva moussen
  • 6 äggulor
  • 6 dl grädde, tjockt vispad
  • 1 msk vaniljsocker

Ena smaksättningen

  • saften från 1 apelsin + 10 flikar av apelsinskivor för garnering

Andra smaksättningen

  • 1/2 dl starkt kallt kaffe + 50 g stelnad choklad

Blanda samman chokladen med en äggula i taget. Rör ner den tjockvispade grädden och vaniljsockret. Dela i två delar och blanda ner apelsinsaften i ena delen och kaffet i andra delen. Ställ in i kylen 1 h. Tag ut och skeda i chokladformarna och garnera med apelsinskivor/stelnad choklad.

Hur själva tävlingen gick poängmässigt vet vi inte förrän efter påskhelgen. Däremot vart nog gästerna tillräckligt mätta - någonstans mellan rätt tre och fyra började de få något tomt och däst i blicken....