måndag 18 januari 2010

3 olika granitéer; på rabarber, äpple och päron

Vi glömde kvar vår kamera då vi var borta i helgen. Anders och hans bror (där vi glömde vår dyrbara tingest) ska träffas på tågstationen onsdag morgon i värsta agentanda. Blickar möts och följs av några rejäla ryggdunkar, varefter kameran återgår till sitt ursprungliga hem. Ordningen återställs. Vad göra under tiden? Jag hoppas att Ni har överseende med gamla bilder.

Är man väl uppe i en trerätters meny är det lätt hänt att man tillför en ostbricka och en granité och så voilá är man uppe i fem rätter, utan större ansträngning. Granitén, som mer är ett friskt inslag mellan två rätter, bör läggas efter ostbrickan, men före efterrätten för att magen ska pusta ut en liten stund...

Rabarbergranité, ger 6 glas.
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl rabarberbitar från frysen (Är rabarberna färska, slantar Du dem och låter det hela koka litet längre, ca 5 minuter)
  • 1 dl vitt vin (1 dl vatten dryck till barnen)

Koka upp vatten och socker och rabarberbitar. Låt kallna och rör ner vinet. Ställ i frysen och vispa upp varje timme. Ta ut efter 3 timmar. Den ska vara som isig snö och serveras nyvispad. Självfallet går det lika bra med andra bär och frukter.


Både päron- och äppelgranité har vi beskrivit tidigare, men jag passar på att slå ett slag för dem även här - extremt enkla att göra - och goda att äta.

Pärongranité

Stoppa in 1-2 päron i frysen dagen innan. Tag ur frysen just innan det ska serveras och riv päronet på vanligt rivjärn. Fördela päronrivet i valfria små glas. Servera!

Äppelgranité

Stoppa in 1-2 äpplen i frysen dagen innan. Tag ur frysen just innan det ska serveras och riv på vanligt rivjärn. Fördela äppelrivet i valfria små glas. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar