tisdag 9 februari 2021

Druvan och vinet 12: Corvina veronese; A Amarone 2017

Corvina veronese
Corvina, eller corvina veronese, är en rödvinsdruva med ett förmodat ursprung i Valpolicella i norra Italien. År 1627 dök namnet corvina, eller corvini som det skrevs då, upp i skrift i området första gången. Stavningen corvina har hittats i skrift från 1755 och 1818 dyker corvina veronese upp.
Druvsorten corvinone antogs länge vara identisk med corvina veronese, men DNA-analyser visra att de är olika druvsorter.
I Venetien i norra Italien hittar man idag många av corvinaodlingarna. Den blandas i detta område ofta med rondinella och molinara för att producera Valpolicellaviner, där då även amaroneviner och reciotoviner ingår. Den är även en av flera druvsorter i de lite lättare Bardolinovinerna. Det går även att hitta viner gjorda på enbart corvina. 
Viner gjorda på corvina har inslag av körsbär, bittermandel (ofta) och en tydlig syra.
                                                    
 A Amarone 2017, Valpolicella, Venetien, Italien, nr 12343, 199 kr
Tydliga amaronestil i form av russin, körsbär, choklad, vanilj och kryddor. Druvmixen består av 70 % corvina veronese, 25 % rondinella och 5 % cabernet sauvignon. Den sistnämnda lite oväntad i sammanhanget. Brukar snarare vara molinara som dyker upp. Gott och inbjudande en kall vinterkväll!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar