tisdag 16 februari 2021

Druvan och vinet 13: Cabernet franc; Raats Dolomite Cabernet Franc 2016

Cabernet franc
Cabernet franc är en rödvinsdruva som anses vara en av de viktigaste och en av de mest ursprungliga druvsorterna i Bordeaux. Dock visar det sig att cabernet franc är släkt med två gamla druvsorter, hondarribi beltza och morenoa, från Baskien.
Breton är en gammal synonym för cabernet franc och det är under det namnet druvsorten nämns i skrift redan 1534 - detta då i Loire, där ju cabernet franc odlas än idag.
Det kan ha varit så att cabernet franc, trots sina gamla anor i Bordeaux, kom från Loire och tog sig till Bordeaux. Det finns lite lika teorier.
Cabernet franc är den ena föräldern till cabernet sauvignon - den andra är sauvignon blanc. Det anas ju faktiskt i namnet.
Viner gjorda på cabernet franc är i regel lite blekare, lättare, mjukare och mer aromatiska än viner gjorda på cabernet sauvignon. De ämnen som kallas metoxypyraziner, och som är vanliga i cabernet franc, kan ställa till det om druvorna är för omogna när de plockas - för tydliga toner av grön paprika och liknande kan då bli störande.
Var odlas då denna druvsort? Ja, i Frankrike, Spanien, Portugal, Rumänien, Serbien, Kosovo, Ungern, Kazakstan, Israel, Cypern, Turkiet, Malta, USA, Kanada, Brasilien, Uruguay, Argentina, Australien, Nya Zeeland, Kina, Japan och Sydafrika. Med största säkerhet även i fler länder än så.

 Raats Dolomite Cabernet Franc 2016,  Western Cape, Sydafrika, nr 84347, 189 kr
Druvtypiska toner av grön paprika, blyertspenna och svarta vinbär. Kärvhet som en cabernet sauvignon, men mindre fyllig än vad cabernet sauvignon brukar vara. Lite rökig (Sydafrika!). Gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar