onsdag 17 februari 2021

Veckans druva: Savatiano

 Savatiano är en vitvinsdruva med ett litet osäkert ursprung. Man den kan komma från Attiki i Grekland, där den enligt tradition odlats länge och där den också förekommer under många olika synonymer. I detta område används den allt som oftast till att göra retsina. Namnet savatiano tros komma från savvato, som är grekiska för "lördag".

Savatiano är den druvsort i Grekland som odlas i flest delar av landet. Förutom nämnda Attiki i centrala Grekland så odlas den bland annat på ön Evvoia, i grekiska delan Makedonien, på Kefalonia och på öarna som utgör Cykladerna. Druvans popularitet får tillskrivas att den används för att tillverka just retsina. Men den dyker även upp i de stora volymer av enkla bordsviner som produceras. Ofta lite tråkiga viner med hög alkoholhalt. Men med begränsade skördeuttag och gamla vinstockar i svalare områden kan resultatet bli välbalanserade och matvänliga viner. Korts sagt kan man säga att savatiano är en underskattad druva.


1 kommentar:

  1. Känner väldigt dåligt till viner och druvor från Grekland, nu vet jag lite mer.
    Tack för inspirationen ang tacos. Det blev tacos över helgen. Jättegott!
    Ha det bra!

    SvaraRadera