Savatiano är en vitvinsdruva med ett litet osäkert ursprung. Man den kan komma från Attiki i Grekland, där den enligt tradition odlats länge och där den också förekommer under många olika synonymer. I detta område används den allt som oftast till att göra retsina. Namnet savatiano tros komma från savvato, som är grekiska för "lördag".
Savatiano är den druvsort i Grekland som odlas i flest delar av landet. Förutom nämnda Attiki i centrala Grekland så odlas den bland annat på ön Evvoia, i grekiska delan Makedonien, på Kefalonia och på öarna som utgör Cykladerna. Druvans popularitet får tillskrivas att den används för att tillverka just retsina. Men den dyker även upp i de stora volymer av enkla bordsviner som produceras. Ofta lite tråkiga viner med hög alkoholhalt. Men med begränsade skördeuttag och gamla vinstockar i svalare områden kan resultatet bli välbalanserade och matvänliga viner. Korts sagt kan man säga att savatiano är en underskattad druva.
Känner väldigt dåligt till viner och druvor från Grekland, nu vet jag lite mer.
SvaraRaderaTack för inspirationen ang tacos. Det blev tacos över helgen. Jättegott!
Ha det bra!