onsdag 31 mars 2010

Gravad lax

Gravad lax är ett måste på vilket påsk- eller julbord värd namnet. Gärna däremellan likaså. Dessutom är det väldigt enkelt att göra själv. Dock tar det ca 2 dagar att grava - så börja 2 dagar före Du ska ha den. Köp en hel stor lax om Du har möjlighet (och tror att det går åt). Annars går det bra med mindre storlekar. Dela på mitten och ta bort eventuella ben med pincett.

Gravad Lax
  • 2-2,5 kg lax
  • 1 dl socker
  • 1 dl salt
  • 1 msk vitpepparkorn, något krossade
  • 1 kruka dill, klipp hela dillvippan i ca 1 cm långa strån

Lägg ena laxsidan med köttsidan uppåt. Blanda samman socker, salt och vitpeppar. Klappa in i fisksidan och strö över dillen. Lägg på andra laxbiten och lägg dem i en plastpåse. Lägg in i kylen. Nästa dag vänder Du på den i kylen. Efter två dagar är det dags att skära upp och servera!

Ost- och grönsakstårta

Ost- och grönsakstårta
200 g sparris
4 msk olivolja
1 gul lök
1 zucchini
3 vitlöksklyftor
150 g spenat
3 msk finhackad basilika
150 g parmesanost
500 g ricttaost
6 ägg

Skär bort de träiga ändorna på sparrisen.
Koka därefter sparrisen i två minuter.
Dela sparrisen i mindre bitar och lägg den åt sidan.

Värm finhackad lök och finhackad zucchini i en kastrull med olivolja.
Tillsätt finhackad vitlök och finhackad spenat.
Värm ett tag till och rör om då och då.

Tag av kastrullen från plattan och tillsätt sparrisen och basilikan. Salta och peppra. Låt kallna.

Smöra en springform och pudra den med hälften av parmesanosten (fint riven).
Blanda ricottaost, ägg och den nu avsvalnade grönsaksblandningen i en bunke.
Häll i allt detta i springformen och pudra med den resterande parmesanosten överst.

Grädda i ugnen (180 grader C) i en timme.
Låt stå i kylskåp en timme eller två innan severing.
Servera!

tisdag 30 mars 2010

Påskpyssel hemma hos mormor

Jag kommer från en familj där det har pysslats en hel del genom åren. Det har dessutom fördelen med sig att det är ett roligt tidsfördriv att träffas över. Nu träffades jag, barnen och syrran hemma hos vår mamma för årets påskpyssel.Sammanfattningsvis kan man kanske säga att fokus var, förutom på fjädrar, halvcirklar, kvartcirklar och tredjedelscirklar utklippta i hårdpapp och tyger. Några att ha i påskris, andra att dekorera påskborden med.

Minttryffel i chokladskål

Jag är egentligen ingen stor godisfantast (dessvärre har jag andra laster som kanelbullar, ost, ost, ost...och Anders lingonkaka för att nämna några). Ska det vara godis föredrar jag nog något med choklad.
Minttryffel
  • 1 dl grädde
  • 300 g vit choklad
  • 3 dl florsocker
  • 1 tsk mintpepparolja
  • 300 g mörk choklad till "chokladskålarna"

Värm grädden och rör ner den vita chokladen så att den smälter. Tillsätt florsocker och pepparmintoljan. Låt svalna och ställ i kylen några timmar. Vispa upp och spritsa ner i chokladskålarna.

Chokladskålarna

Värm den mörka chokladen i mikron i 1,5-2 minuter, eller värm i vattenbad. Pensla insidan av ischokladformar med chokladen så att ett relativt tunt hölje bildas. Ställ i kylen tills det har stelnat. Ta försiktigt bort ischokladpapperet.

måndag 29 mars 2010

Chokladöverdragna marsipanägg, kristyrägg och påskris

Påskmarsipan cirka 1,5 kilo
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1,5 dl vatten
  • 1 kg mandelmassa
  • ca 7 dl florsocker
  • grön och gul matlagningsfärg
  • 300 g smält choklad att doppa dem i

Värm upp smöret på spisen och rör ner mjölet. Tillsätt sedan vattnet och låt puttra tills degen släpper från botten. Låt degen svalna. Kör degen, mandelmassa och florsocker. Droppa ner litet gulfärg och kör tills det har blandats ordentligt. Ta ur hälften av degen och droppa ner litet grönfärg samt eventuellt litet mer florsocker i resterande degen och blanda tills färgen är väl integrerad i degen. Rulla små bollar av både den gula och gröna degen. Smält chokladen i mikron i 1,5-2 minuter eller i vattenbad på spisen. Doppa alla marsipankulor till hälften i detta och lägg att stelna i kylen. Placera i de dekorativa kristyräggen....

Visst ser det häftigt ut med kristyrägg. Redan nu måste jag erkänna att jag den hårda vägen fick lära mig vikten av att hantera äggen VARSAMT! Var försiktig då Du tar lös äggen från bakplåtspapperet kort och gott....
Kristyrägg (till dessa 4 ägghalvor fyrdubblade jag satsen som står angiven nedan)
  • 1 äggvita
  • 3-4 dl florsocker
  • 2 krm ättiksprit

Dessutom, papperspåskägg att ha som stomme, bakplåtspapper (ej smörpapper, kristyren fastnar.....) och tejp. Har man någon speciell kristyrpåse med skårade spritskanter -annars går det utmärkt med en egenhändigt gjord smörpappersstrut att spritsa med.

Montera äggformen genom att klä påskäggshalvor med smörpapper på utsidan. Tejpa på ägginsidorna och försök få smörpapperet att sitta så tätt som möjligt över ägghalvan. Vispa samman kristyringredienserna i en bunke med en elvisp tills de är väl sammanblandade. Kristyren ska vara så pass fast att den inte ändrar form då Du spritsar den. Fyll upp i en strut som ska användas för att spruta kristyren. Spritsa kristyren snett över ägghalvorna. Skrapa bort sprits som kommit för långt ut och avsluta med att spritsa en tjock ring runt om. Lägg ägghalvorna avsides så att de får torka ordentligt. Jag lät dem ligga i 2 dagar, men det gick sannolikt betydligt fortare än så. Hårfön kan säkert fungera vid krissituationer. När kristyren är helt torr lossar Du försiktigt på formen.
Vi knipsade kvistar från äppelträdet och dekorerade med fjädrar och små pappersägg.

söndag 28 mars 2010

Dessertvin serverat i hemmagjorda chokladformar

Det är egentligen Anders som har kläckt idén tidigare. Han återkommer ofta drömmande om en vinprovning han bevistade i Kanada, där de serverade Icewine i små chokladformar. Vilken finess!! Vilket vin!!! Efter det har icewine aldrig mera genererat honom samma närmast himmelska upplevelse. Självfallet spelade (förutom vinet) miljön roll. Men kanske även "glaset"?
Sauternes är annars ett vin som vi gärna dricker då det ska vara sött i glasen. Varför inte hälla upp detta i de små, små chokladformarna? Vi testade Castelnau Suduiraut från 2003. En riktig upplevelse på min ära. Vinet smakar litet åt mandelmasshållet, vilket passar ypperligt till choklad. Hur jag gjorde chokladformarna? Receptet följer nedan:

Chokladformar
  • 300 g mörk choklad
Värm chokladen i mikron i cirka 1,5-2 minuter, eller i ett vattenbad på spisen. "Pensla" den rinnande chokladen på insidan av kanterna på ischokladformar, det är viktigt att det lämnas utrymme för drycken i mitten. Chokladen ska bara utgöra kanterna i glaset, inte dess innehåll. Ställ i kylen tills chokladen har stelnat och går att ta ur formarna.

Postgårdsromantikerns vintips 6

Cono Sur 20 Barrels Cabernet Sauvignon, 147 kr på Viking Line

Jag har fått en delvis förändrad syn på chilenska viner. Visst finns det trevliga bekantskaper på Systembolaget, men de hamnar sällan på den där "Det-här-vinet-måste-jag-verkligen-köpa-igen"-listan.
Cono Sur 20 Barrels Cabernet Sauvignon köpte vi när vi åkte på en Åbo-kryssning tidigare i år.
Priset ligger en bit över priset på de chilenska viner som Systembolaget har att erbjuda i sitt vanliga sortiment. Och det märks när man provar vinet.

I doft och smak hittar vi svarta vinbär (inte oväntat med tanke på att druvan heter cabernet sauvignon), ceder (inte heller det helt oväntat), blåbär (enligt mig) och lingon (enligt Lena).
Men det oväntade i smaken var att vinet var mer stringent än väntat. Lite mer Frankrike än Australien, för att göra en jämförelse.

Cono Sur är annars kända för att ha varit bland de första med att fästa chilensk pinot noir på världens vinkarta. Men det hindrar ju inte att man med stor behållning kan dricka god cabernet sauvignon från samma firma.......

lördag 27 mars 2010

Oxfilé med hallonsalsa

Smakerna av bär och oxfilé gifter sig verkligen med varandra - tidigare har vi provat blåbär i matlagningen då oxfilé varit involverat. Nu detta - bär och oxfilé är kort och gott ett "lågriskprojekt" - det kan inte gå fel. Denna gång var absolut inget undantag - tvärtom, vansinnigt gott.

Såsen är god, men är man ingen uttalad såsmänniska så kan man faktiskt hoppa den (den gör varken mer eller mindre tyckte jag. Kanske om jag hade tillsatt 1-2 dl grädde, hade omdömet blivit annorlunda, då jag tänker efter). Men hoppa för allt i världen inte över Salsan - så god, så god.
Oxfile med hallonsalsa, 6 pers
Oxfilé
  • 1,2 kg oxfilé
  • 1 dl soya

Marinera oxfilen i soyan i en timme i rumstemperatur. Lägg den sedan i en smord ugnsform och stick i en termometersticka på det tjockaste stället på köttet. Ställ in köttet den 175 grader Celsius varma ugnen och låt köttet sköta sig själv tills dess innertemperatur visar 54 grader Celsius. Då stänger Du av ugnen och låter köttet gå på eftervärme upp till 58 grader. Köttet är nu "rare". Jag vill ha genomstekt mat för övrigt, men just oxfilé kan jag tycka blir förstört av att bli för hårt genomstekt. Mitt kött stannade på nämnt gradtal, skulle så inte vara fallet öppnar Du ugnsluckan, så försvinner värmen.

Sås

  • 3 selleristjälkar, tärnade
  • 3 morötter, skalade och tärnade
  • 1/2 purjolök, strimlad
  • 1/2 dl persilja, hackad
  • 2 msk smör
  • 3 dl rött eller vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 3 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 msk majsena som rörs ut i litet kallvatten innan det hälls i mot slutet för att få såsen att tjockna.
  • salt och peppar efter smak

Alla grönsaker ska sköljas innan de tärnas/strimlas. Stek dem i smöret i några minuter. Tillsätt
vin, vatten och kalvfond. Låt koka tills cirka hälften av vätskan har kokat bort. Häll allt genom en sil och häll sedan vätskan tillbaka till kastrullen. Häll i maizena- och vattenblandningen och låta koka upp.

Hallonsalsa

  • 300 g frysta eller färska hallon
  • 2 finhackade charlottenlök
  • 2 msk muscovadosocker
  • 1/2 dl balsamvinäger
  • 1/2 tsk salt

Blanda samman ingredienserna och låt dem stå svalt någon timme.

Servera med kokt potatis och grönsallad som blandats med...hallon.

fredag 26 mars 2010

Boeuf bourguignon

Mobiltelefoner, bärbara datorer, kaffe i plastmugg på stående (springande?) fot, skynda, skynda. Ibland slår det en vilket stressigt samhälle vi lever i. Sådana stunder kan det vara skönt att göra något som känns så där riktigt ursprungligt och rogivande - som att ställa sig att göra boeuf bourguignon som ska småputtra på spisen i en timme eller två. Lördagskvällen till trots så blev det inget vin - både Lena och jag var för trötta.

Boeuf bourguignon, 8 personer
1 kg fransyska
280 g bacon
2 morötter
5 schalottenlökar
15 champinjoner
3 msk rapsolja
3 vitlöksklyftor
0,5 dl vetemjöl
750 ml rött matlagningsvin
salt
peppar
1 tsk socker
1 lagerblad
1 msk torkad timjan
2 msk torkad persilja

Klipp baconet i småbitar och bryn det i en stor gryta tillsammans med morötterna, lökarna och champinjonerna.
Skär nötköttet i tärningar (med sidlängden 3 cm) och stek - i omgångar - i en stekpanna med rapsoljan i.
Lägg därefter ner köttet i grytan.
Finhacka vitlöken och för ner den i grytan.
Tillsätt mjölet. Rör om väl.
Häll i vinet. Koka upp.
Salta och peppra.
Häll i socker, lagerblad, timjan och persilja. Rör om väl.
Låt sjuda på svag värme i minst en timme.

Servera!

torsdag 25 mars 2010

Vår Fru Dagen - Våffeldagen - Våfflor utan grädde

Att vi äter våfflor denna dag beror helt enkelt på ett missförstånd. Tack för det missförståndet! Här råder sjukstuga och vi har inte haft möjlighet att införskaffa önskvärda ingredienser. Då gör man som den goda Kajsa Warg sade (även om hon tydigen aldrig ska ha andats dessa ord); Man tager vad man haver...
Våfflor utan grädde
  • 300 margarin smält
  • 8 dl vetemjöl
  • 10 dl filmjölk
  • 1 pkt torrjäst
  • 1/2 dl socker

Blanda samman smöret och filen. Degvätskan ska ha en temperatur strax över 40 grader Celsius. Blanda samman jäst, mjöl och socker och blanda ner i smeten. Rör om ordentligt. Låt stå 30 minuter. Vårt våffeljärn är självsanerande vad smeten beträffar, det fastnar inte. Grädda upp våfflor av smeten.

Jordgubbssylt

  • 1 liter jordgubbar
  • 2 dl socker

Koka upp jordgubbarna med sockret och låt puttra i 5 minuter. Ät den gärna ljummen.

Vi har fått en award!

Jag tänkte skriva om våffeldagen, men kom av mig alldeles. Min väninna från Nationsvimlet, då det begav sig, i Uppsala (Vi lärde känna varandra på väg till en herrgasque för sisådär 20(!!!!) år sedan) Helena, med bloggen The Swenglish Home har gett oss en reward. Tack Helena, vad glad jag blir!

Vi har aldrig fått någon reward förut, varför jag har försökt luska ut vad det betyder. Några saker som gör mig (Lena, Anders är inte här så jag suger på karamellen själv här) glad/lycklig:
  • Min familj och vänner, vetskapen att de finns.
  • Vissa minnen som ploppar upp
  • Bara åsynen av Anders när han blir glatt överraskad av något, gör mig alldeles varm.
  • Likaså minspelet då Arvid och Sigrid lyckas med någonting de ej trodde sig kunna, eller då de är på väg att göra något bus. Och stoltheten av att vara deras mamma (och tillika Anders fru).
  • Ska man fortsätta med att precisera på denna nivå blir jag nog aldrig klar, men Ni förstår nog vad jag menar ändå...
  • Kvitter från småfåglar och även måsskrik kan ge mig en enorm lyckokänsla.
  • Första vår-, vinter-, sommar och hösttecknet - jag ÄLSKAR årstiderna.
  • Soliga höst-, vår-, sommar- och vinterdagar
  • Ibland även regniga sådana.
  • Köra bil på våren då solen lyser och jag inte har bråttom.
  • Viss musik (olika vid olika situationer).
  • God mat och gott vin OCH ett väldukat bord med vackra servetter.
  • Ibland även sämre mat och vin men i DEN RÄTTA miljön.
  • Gå runt på slott och bara njuta av inredningen.
  • En skogspromenad
  • Att klara av något jag tyckte var svårt
  • Vårt hem, bara åsynen av vårt hus...
  • Positiva, men tänkande, människor överhuvudtaget.
  • Att det går in läsare och läser vår blogg kan göra mig barnsligt lycklig.

Denna award skulle jag vilja sända vidare till alla som läser vår blogg. Ni får gärna skriva några rader om Ni vill. Gärna tipsa om maträtter, dukningar, servettbrytningar och viner eller litet pyssel. Eller bara säga tjoflöjt.

Hälsningar från en jätteglad Lena

Dragonmarinerad kyckling med potatismos

Med två sjuka barn hemma, gäller det att laga maten i expressfart (helst medan båda sover). Annars tenderar hela matlagningen att bli en utdragen episod ur någon illa framförd tragedi med betoning inom områdena; skrik, tårar och sargade egon.

Ugnsbakad dragonmarinerad kyckling, 4 pers
  • 900 g kycklingfiléer
  • 1/2 tsk dragon
  • 2 krm paprikakrydda
  • 2 krm citronkrydda
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitlökspulver
  • 2 dl olja

Blanda samman kryddorna med oljan i en plastpåse och lägg ner kycklingfiléerna Låt dra i cirka 1 timme. Häll i en smord ugnsform och grilla i ugnen i 200 grader Celsius i 25-30 minuter.

Potatismos
  • 1 kg skalad potatis
  • 1,5 tsk salt
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör

Koka potatis i rikligt med lättsaltat vatten i 25 minuter. Häll bort vattnet. Mosa ner salt, mjölk och smöret med degkrokarna i elvispen.

onsdag 24 mars 2010

Stekpannebröd och Kavring

Under dagen har vi bakat en del. Jag tyckte att det kunde vara spännande att testa att grädda matbrödet i stekpannan istället för i ugnen - ibland har man ju faktiskt inte tillgång till det senare (även om dylika sommarstugor är på utdöende). Kavringen har jag bakat tidigare, men den ÄR så god (och så enkel) att den tål att göras både en och två gånger.
Kavring
  • 7 dl rågsikt
  • 2 msk brödkryddor (saknar man denna krydda kan man blanda anis, fänkål och kummin)
  • 1 msk salt
  • 2 tsk bikarbonat
  • 4 dl lättyoghurt
  • 1/2 dl sirap

Blanda samman ingredienserna och lägg i en smord form. Grädda i 175 grader Celsius i cirka 1 timme. Stekpannebröd, 16 stycken

  • 50 g rumstempererat smör
  • 1 liter filmjölk (skall värmas till cirka 37 grader Celsius)
  • 50 g jäst
  • 1/2 dl sirap
  • 2 msk brödkryddor (om sådana saknas kan de bytas ut mot anis, kummin och fänkål)
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 5 dl rågsikt
  • 1,6 liter vetemjöl (spara hälften till utbaket)

Blanda samman ingredienserna och knåda väl. Låt degen vila 1 timme. Rulla ut degen till en lång slang och dela den i 16 delar. Kavla ut varje del i cirklar med en storlek som passar en stekpanna. Hetta upp stekpannan till litet över medelvärme. Grädda varje bröd i cirka 2 minuter per sida.

Grahamstekakor

Arvid var på bakhumör. Han är faktiskt ganska duktig både på att laga mat och att baka (speciellt då man tänker på att han ÄR 3 år). Sigrid visade också ett stort intresse för att baka. I hennes fall får man mest se till att hon inte får tag i alltför mycket deg, då det oavkortat passerar munöppningen.
Grahamstekakor

  • 50 g smält smör
  • 5 dl yoghurt naturell
  • 1 pkt jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 dl sirap
  • 5 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl, spara hälften till utbaket

Blanda samman alla ingredienser då smöret fortfarande är något varmt för en ljummen deg (ej över 37 grader dock). Låt jäsa i cirka 2 timmar. Dela upp degen i 8 lika stora klumpar och rulla ihop till bollar som Du sedan plattar ut till ca 1 cm tjocka, platta, kakor. Grädda i 225 grader Celsius i 10-15 minuter.

tisdag 23 mars 2010

Quiche Lorraine

Allting just nu görs med en liten extra touch av Frankrike. Vanligen är vi inga uttalade frankofiler (även om vi båda hyser en fäbless för många av deras viner). Men nu tycks det ha slagit slint alldeles.
Quiche Lorraine, 8 pers
Degskalet
  • 5 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 ägg
  • salt och peppar efter smak

Blanda samman ingredienserna väl och låt degen stå och vila i kylen i 3 timmar. Kavla ut den och Klä en välsmord pajform med den. Låt förgrädda i 225 grader Celsius i cirka 10 minuter.

Fyllningen

  • 400 g kassler, skuret i små tärningar
  • 3 dl riven ost
  • 4 ägg
  • 5 dl créme fraiche
  • muskot och peppar efter smak
Lägg ett jämnt lager av kassler på pajbotten. Fördela osten över kasslerna. Vispa samman ägg, kryddor och créme fraichen och häll smeten överst. Grädda i 220 grader Celsius i cirka 30 minuter. Bör ätas varm.

måndag 22 mars 2010

Kycklingsmörgåsar med waldorfsallad


Arvid tycker att det är jättekul att hjälpa till och laga mat. Och även Sigrid har börjat visa intresse, trots sin ringa ålder. Hon skjuter bestämt fram barnstolen och visar att hon vill vara med. Om vi som föräldrar visar våra barn att det där med att laga mat:
- är mysigt
- inte behöver vara svårt
har vi lyckats. Förhoppningsvis kommer de då fortsättningsvis ha ett lustfyllt och avslappnat förhållande till mat.

Kycklingsmörgåsar, 8 personer
2 paket bacon
1 kg kycklingfiléer
1 tsk salt
12 skivor formfranska
2 dl majonnäs
2 tsk curry
5 skivade tomater

Salta och stek kycklingfiléerna tills de är genomstekta.
Klipp bacon i småbitar och stek tills de blir så där härligt knapriga.
Rosta brödet.
Lägg ut de rostade brödskivorna på ett stort serveringsfat.
Blanda majonnäs och curry och bred ut blandningen på brödskivorna.
Skiva kycklingfiléerna och lägg, tillsammans med bacon och tomater, ut dem på brödskivorna.
Till skillnad mot John Cleese i Pang i bygget hade vi inte "slut på waldorf". Annars hade vi ju i och för sig kunnat göra en "Ritz-sallad".

Waldorfsallad, 8 personer
5 röda äpplen
3 msk pressad citron
5 stjälkar selleri
1 dl valnötter
1,5 dl majonnäs
0,5 dl mjölk2 tsk dijonsenap
1 dl finhackad gräslök

Kärna ur och skala äpplena.
Blanda i citronsaften.
Skär selleristjälkarna i tunna skivor och blanda i dessa.
Häll i valnötterna.
Rör ihop majonnäs, mjölk, senap och gräslök i en egen liten skål. Tillsätt detta till de övriga ingredienserna.
Placera waldorfsalladen på kycklingsmörgåsarna.

söndag 21 mars 2010

Postgårdsromantikerns vintips 5


Xavier Châteauneuf-du-Pape, 2007, 199 kr

Xavier Vignon är utbildad jordbruksingenjör och oenolog. Efter ett antal år i Australien, Kalifornien, Bordeaux och Champagne slog han sig 1995 ner i Rhônedalen.

Vinet heter Xavier, kort och gott. Och gott är det! Här blandas dofter av jordgubbar och gummi (godare än det kanske låter) med choklad i eftersmaken. Vinet är tufft - även för att vara Châteauneuf-du-Pape. En smakrik gryta av det kraftigare slaget blir ett bra sällskap. Skulle även vara kul att se hur vinet utvecklas med ett par års lagrning.

I Châteauneuf-du-Pape är hela tretton druvsorter tillåtna. I detta vin är det de tre druvorna grenache, syrah och mourvèdre som dominerar. Just den där speciella gummismaken får vi tillskriva druvan syrah. En speciell smak som, när man upptäcker den i en blindprovning, pekar mot Rhônedalen. Och nej, det är inte samma smak som i sydafrikanska viner - där pratar vi istället om bränt gummi.

Ett riktigt gott vin, som sagt! Detta var vår sista flaska Xavier - men sådant kan ju alltid åtgärdas.

lördag 20 mars 2010

Crêpes Suzette

Medan jag och Arvid var på barnkalas nu på eftermiddagen, passade Anders på att göra...ja det framgår här imorgon. Medan han gav sig ut för att springa passade jag på att göra crêpes Suzette till oss och pannkakor med chokladsås till barnen... Crêpes Suzette, 8 stycken
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 50 g smält smör

Crêpes Suzette sås

  • 100 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • rivet skal och saften från 2 apelsiner
  • 3 msk cointreau

Till flamberingen

  • 2 sockerbitar
  • 2 msk cointreau
  • 1 msk mörk rom

Vispa alla ingredienser till smeten med mixern och låt den vila i kylen i cirka 30 minuter. Hetta upp stekpannan till strax över medelvärme. Smörj pannan med litet smör. Häll ett tunt lager smet i pannan och grädda i cirka 1 minut per sida. Vik dem 2 gånger till små trianglar och lägg dem på ett fat. Försök behålla värmen (eller mikra upp dem före nästa steg).

Till såsen lägger Du i alla ingredienser och värmer upp dem sakta under omrörning i en stekpanna. Låt sockret lösas upp och låt puttra någon minut extra därefter.

Lägg crêpen i den heta såsen. Till flamberingen låter man stekpannan stå kvar på svag värme och gnider sockerbitarna över innehållet i stekpannan tills allt har pulvriserats ner bland pannkakor och apelsinsås. Stänk över likör och rom och tänd på alkoholen i stekpannan snabbt men varsamt en tändsticka. Servera omedelbart innan lågorna hunnit slockna. Blir mer effektfullt om det vore mörkt i rummet...

3-rätters med chévreosttoast, kalkonfilé på raviolibädd och crêpes Suzette och Châteauneuf-du-Pape i glasen

Meny

Chévretoast
Kalkonfilé på raviolibädd
Crêpes Suzette (receptet finns här)

Dryck
Xavier (2007)(nr 6267), av Xavier Vignon från Châteauneuf-du-Pape, Frankrike (främst grenache, syrah och morvédre av de 13 i distriktet tillåtna druvorna)
Innan jag börjar måste jag erkänna att maten inte gjorde mycket för vinet. Eller vice versa. Egentligen hade jag tänkt mig en annan sås, men gick bet å det grövsta,varför jag valde en annan såsvariant. Där någonstans borde jag ha tagit en funderare om även ändrat vinval. Så var icke fallet. Men vinet var gott och maten likaså, även om det inte passade ihop. Skulle jag komma med vintips till maten skulle jag välja ett vitt baserat på Sauvignon Blanc till förrätten och kanske ett Pinot Noirbaserat vin till huvudrätten.
Anders hade ingen aning om vad som var upphällt i glaset. Likväl tog han direkt ut att det var 1) Från Gamla Världen 2) Franskt och 3) Från Rhônedalen. Faktiskt riktigt imponerande tyckte jag. Vi kände båda en omedelbar doft av söta jordgubbar som sedan övergick i den, tycker jag, klassiska jordkällardoften (på ett positvit sätt, det luktar jättegott). Andra gör sannolikt kanske en annan förnimmelse ihop med doften, men för mig är det jordkällare. Och är det denna doft i vinglaset är det ofelbart - franskt rödvin i glaset.... Chévretoast, 1 toast
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 cm tjock skiva getost
  • 1 msk honung
  • 2 krm timjan

Lägg 1 bröd på underlaget och lägg över ostskivan. Ringla honungen över. Krydda med timjan och avsluta med att lägga över nästa skiva bröd. Lägg allt på det uppvärmda våffeljärnet och låt grädda tills brödet antagit en fin gyllenbrun färg. Serveras direkt.

Kalkonfilé på Raviolibädd med Waldorfinspirerad sås, 6 pers

Kalkon

  • 1,3 kg kalkonfilé
  • 3 msk soya

Lägg filén i smord ugnssäker form. Glacera med soyan och stick in en ugnstermometer i den tjockaste delen av kalkonen. Ställ in i 150 grader varm ugn. Då termometern visar på 70 grader tar Du ut kalkonen och sveper in den i aluminiumfoliepapper för att den inte ska bli torr och förlora värme.

Pasta

  • 750 g färsk ravioli, helst fylld med comtéost
  • 2 liter hönsbuljong

Koka upp pastan i hönsbuljongen enligt beskrivningen på förpackningen.

Sås

  • 5 dl créme fraiche
  • 2 selleristjälkar
  • 2 äpplen, med borttagna kärnhus
  • 50 g valnötter
  • salt
  • peppar

Mixa samman ingredienserna.

Vi orkade ingen efterrätt, varför mina förgräddade pannkakor får ett nytt försök under morgondagens middag.


Påskpyssel med barnen

Vissa saker är genetiska, men många egenskaper tilldelas vi. Arvid är road av både matlagning, pyssel och bilar. Sigrid är för liten för de två förstnämnda, men vill vara med på vad övriga familjen sysselsätter sig med.Med hjälp av lim, två gula flirtkulor, två gula triangar i silkespapper (vingar), en liten röd romb i filttyg, kycklingplastfötter från affären och del av piprensare som led mellan kulorna, fick vi till riktigt fina kycklingar under mycket skratt (även om det råder stor koncentration på bilderna).

fredag 19 mars 2010

Servettbrytning Fransk Lilja

Även om ingen annan än familjen ska äta middag, är det mysigt att (ibland) lägga litet extra krut på dukning och servettbrytning - inramningen gör så mycket, faktiskt brukar det även inverka på lugnet runt bordet hemma hos oss. Arvid älskar tända ljus, även om han inte får röra dem. Men det är mysigt att titta på dem tycker han.En riktigt elegant servettbrytning, där man inte ska vara rädd för att använda strykjärnet, är franska liljan.
Fransk Lilja
  • Vik servetten på diagonalen
  • Vik de yttersta snibbarna mot toppen
  • Vik ner de övre snibbarna
  • Vik den övre delen mot mitten (som den övre servetten som ej är färdig på bilden)
  • Vik den övre delen av servetten mot mitten.
  • Vik den övre delen en tredje gång mot mitten (som den undre servetten till höger)
  • Böj ner snibbarna i den vikta kanten.
  • Vik de yttersta snibbarna bakåt och fäst dem omlott i varandra på servettens baksida.

torsdag 18 mars 2010

Postgårdsromantikerns vintips 4.

Côte-Rôtie Brune et Blonde, 2004 (77865), E Guigal, 485 kr

Nyss hemkomna från en weekend i Paris och fortfarande med ena foten kvar i den där härliga "komma-bort-och-byta-miljö-och känna sig-helt-ledig"-känslan. (Vilken av fötterna återstår att utreda).
Resan, den första riktiga med barn, gick verkligen bra och gav mersmak, minst sagt.
I Paris roade vi oss bland annat med att titta på vinhyllorna i de butiker vi besökte. Kul att kolla i största allmänhet. Extra kul blir det ju om man hittar ett fint vin till ett helt annat pris (förslagsvis då billigare) än i Sverige. Vi hittade ett sådant vin! (Det roliga var att Lena hade pratat om just det här vinet innan vi åkte).
Guigals Côte-Rôtie Brune et Blonde som i Systembolagets beställningssortiment kostar 485 kr (visserligen årgång 2003, medan vi köpte 2004:an) hittade vi för 30 euro i en "Seven-Eleven"-liknande butik. Snabbt inhandlades butikens samtliga flaskor (fyra stycken).
En av flaskorna drack vi redan i Paris till baguetter med skinka, ost och grönsaker. Vad gott! Och vad mysigt!
Vi hade inte med oss de bästa vinglasen (vida upptill), så doften sa oss inte så mycket.
Men smaken! Vilken smak! Lingon och röda vinbär och vanilj från faten (fatlagrat i 36 månader) avlöstes av blåbär och choklad i den låååååånga eftersmaken.
Det här är ett vin som jag skulle vilja bjuda en person som säger sig ogilla rödvin på.
"Jaså, gillar du inte rödvin? Här ska du få se på andra bullar!"
Ja, just det. Druvan heter syrah och har här stöd av någon ynka procent viognier (egentligen en vitvinsdruva).
Nu återstår att se hur länge vi klarar att spara de resterande tre flaskorna....

onsdag 17 mars 2010

Fira S:t Patricks Day med Shepard´s pie

Förutom litet grönt i dukningen, kan det ju vara roligt att servera något litet Irlandsinspirerat.
Shepard´s Pie, 10 pers
Bottenlagret
  • 1500 g lammfärs
  • 2 gula lökar, hackas
  • 3 vitlöksklyftor, hackas
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 buljongtärningar
  • 1 tsk soya sås
  • salt och peppar
Fräs löken med smör tills den är genomskinlig. Tillsätt lammfärsen och buljongtärningarna och fräs samman. Tillsätt tomater och creme fraichen och låt allt koka samman i ca 20 minuter. Smaka av med soya, salt och peppar. Lägg på botten i en ugnsfast form.
Mellanlager
  • 1 kg gröna ärtor
Fördela jämnt över bottenlagret.
Överlager - Potatismos
  • 2 kg potatis, skala och kokas tills de är mjuka ca 20 minuter. Häll sedan bort vattnet.
  • 50 g smör
  • 5 dl varm mjölk
  • 1 pkt knaperstekt bacon som klippts i 1/2 cm tjocka bitar
  • salt och peppar
Vispa samman ingredienserna med hjälp av degkrokarna på vispmaskinen. Fördela potatismoset som ett tjockt lager över de övriga lagren.
Topplager
  • 2 dl riven smältbar ost
Strö osten över potatismoset och gratinera i ugnen i ca 5-10 minuter.

Duka på Saint Patricks Day med gröna fyrklöver och servettbrytningar som gröna hjärtan

Förutom att S:t Patrick införde kristendomen på Irland, lär han även ha jagat bort alla ormar från ön. Jag vill dock poängtera att informationen kommer på intet sätt från en helt säker källa (Ingen jag känner var direkt med när det hände...).Dagens datum, 17 mars, Irlands nationaldag kan gott firas med litet gröna atteraljer på bordet.
Fyrklöverna har jag klippt ut med hjälp av pepparkakshjärtansformar som jag ritat på fyrdubbelt grönt papper. Innan jag klippte ut dem, ritade jag en liten "flärp" mellan två hjärtan.
Servettvikningen hjärtat har jag visserligen gjort förut (vid Valentin), men jag tyckte att den var fin även här.

Servettbryning Hjärtat
  • Vik servetten på mitten
  • Vik servetten en gång till på mitten
  • Vik ned ena sidan från mitten.
  • Vik ned andra sidan från mitten.
  • Vänd på servetten och vik ner alla fyra övre hörnen.
  • Vänt på servetten igen.

tisdag 16 mars 2010

Galetter på en crêperia bakom Notre-Dame

En av dagarna styrde vi stegen till Ile de la Cité, Paris motsvarighet till Stockholms Gamla Stan, den äldsta delen av staden, grundad redan 300 år f. kr. av en keltisk stam, "parisierna". Platsen där katedralen Notre-Dame står idag (och har så gjort sedan 1163 då byggnationen påbörjades, för att bli klar 167 år senare) har varit ett religiöst centra i över 2000 år. Under romartiden stod där ett tempel tillägnat Jupiter och på 300-talet byggdes här den första kristna kyrkan och på den vägen är det.
Att kyrkans alla sniderier i sten har utförts av människor för cirka 800 år sedan känns helt osannolikt. Det blir inte mindre imponerande då man tänker på vilka tekniska hjälpmedel de hade. Eller snarare, inte hade.
Om jag har lyckats lista ut skillnaden mellan Galetter och Crêpes är att det förra är huvudrätt gjord på bland annat bovetemjöl met "matiga ingredienser", medan det senare görs på vanligt vetemjöl och serveras som efterrätt med söta tillval.
Galetter, 12 st
  • 4 dl bovetemjöl
  • 1 ägg
  • 5 dl vatten
  • 1 msk grovt havssalt
  • 2 msk smält ister
  • smör eller ister till gräddningen

Blanda ingredienserna ordentligt med en mixer. Låt vila minst 2 timmar. Vispa på nytt. Värm stekpannan och smält rejält med smör. Förela en tunn mängd smet över stekpannan och grädda. Vänd på pannkakan och grädda andra sidan. I Bretagne fettar man in stekpannan med en blandning av ister och en äggula - pannkakan ska lossna bättre från pannan på grund av detta.

Fyllning 1, till 1 pannkaka
  • 50 g skivad lax
  • en klick créme fraiche.
  • Till detta serverades en skiva citron.

Fyllning 2, till 1 pannkaka

  • 50 g roquefortost
  • 8 valnötter

Fördela fyllningen över den hela pannkakan - vik sedan in de yttersta hörnen mot mitten, så att pannkakan bildar en kvadrat. Crêpes med chokladsås blev litet av en standardefterrätt under hela resan. 12 pannkakor.

  • 4 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 3 ägg
  • 1 äggula
  • 5 dl mjölk, ljummen
  • 30 g avsvalnat smör

Vispa samman ingredienserna och låt vila i 2 timmar. Vispa sedan upp den igen. Hetta upp stekpannan till något över medelvärme och smörj med litet smör. Häll ett tunt lager med smet jämnt fördelat i pannan. Stek i 1 minut och vänd sida. Stek lika länge på andra sidan. Servera omedelbart med chokladsås.