En fredagskväll i januari. Då jag inte ska ruscha till sjukhuset i Uppsala eller komma hem sent för att fredagslogistiken ska fungera. Denna fredag arbetade Anders hemma vilket resulterade i att han både hämtade och lämnade på skolan samt travade iväg till tennishallen med våra två juveler. Själv kunde jag i lugn och ro göra iordning en liten mer avancerad fredagsmeny än vad som har varit fallet under det senaste ...ja mer eller mindre året.
Förrätten, broccoli- och squashsoppa, blev väldigt populär!
Broccoli- och squashsoppa
3 l hönsbuljong (tärningar + vatten)
3 gula lökar, finhackade
2 squashslangar, tärnade
3 broccolibuketter
5 potatisar, skalade och tärnade
3 broccolibuketter
5 potatisar, skalade och tärnade
4 dl grädde
salt och peppar
Koka upp alla grönsaker i hönsbuljong. Låt koka ca 30 min. Mixa soppan slät.
Huvudrätten var också en riktig höjdare (utom för Sigrid, hon var mer tveksam till detta) - canneloni fyllda med nötfärs, spenat och philadelphiaost.
Canneloni fyllda med nötfärs, spenat och philadelphiaost
12 lasagneplattor (färska)
2 msk smör, att steka i
400 g nötfärs
2 vitlöksklyftor, hackade
400 g nötfärs
2 vitlöksklyftor, hackade
2 gula lökar, skalade och fintärnade
150 g färsk bladspenat
200 g philadelphiaost
200 g kesella
4 schalottenlökar, finskurna
2 vitlöksklyftor, hackade
150 g färsk bladspenat
200 g philadelphiaost
200 g kesella
4 schalottenlökar, finskurna
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk olivolja
1 l passerade tomater
1 burk sardeller, hackade + oljan de ligger i
2 tsk finhackad spansk peppar
2 lagerblad
1 msk timjan
salt och peppar
olivolja till ugnsform
1 l passerade tomater
1 burk sardeller, hackade + oljan de ligger i
2 tsk finhackad spansk peppar
2 lagerblad
1 msk timjan
salt och peppar
olivolja till ugnsform
Stek färsen tillsammans med lök och vitlöken tills den är genomstekt. Salta och peppra.
Blanda den varma färsen i en skål med spenat, philadelphiaost och kesella. Smaksätt med salt och peppar.
Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja på medelvärme cirka tre minuter. Häll på tomatjuice, sardeller, chili samt lagerblad och timjan.
Låt tomatsåsen puttra tio minuter, lyft sedan ur lagerblad.
Lägg en sträng av fyllningen längs långsidan av lasagneplattorna och rulla ihop dem med skarven nedåt mot bänken.
Lägg cannellonin i en ugnssäker smord form med skarven nedåt, häll på tomatsås och tillaga cirka 15 minuter i 200 grader Celsius.
Blanda den varma färsen i en skål med spenat, philadelphiaost och kesella. Smaksätt med salt och peppar.
Fräs schalottenlök och vitlök i olivolja på medelvärme cirka tre minuter. Häll på tomatjuice, sardeller, chili samt lagerblad och timjan.
Låt tomatsåsen puttra tio minuter, lyft sedan ur lagerblad.
Lägg en sträng av fyllningen längs långsidan av lasagneplattorna och rulla ihop dem med skarven nedåt mot bänken.
Lägg cannellonin i en ugnssäker smord form med skarven nedåt, häll på tomatsås och tillaga cirka 15 minuter i 200 grader Celsius.
Middagen kan börja!
Till detta hade jag tänkt en Masi Campofiorin Nectar att drick till. Jag tog fel, I stället drack vi Masi Costasera Nectar. väldigt gott, men egentligen för fint vin till dessa ganska enkla rätter...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar