måndag 15 februari 2010

Fettisdag med semlor

Semlor är något jag minns med rosa skimmer från barndomen. Min faster och farbror hade ett bageri. Varje år på fettisdagen kom de hem till oss med en hel back med semlor. Några utan grädde, eftersom jag inte tyckte om grädde, på den tiden.... Imorgon är det fettisdag - hög tid att baka semlorna med andra ord.
Semlor
Bullarna, 36 st

  • 150 g smör smältes
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 2 krm salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk kardemumma, malen
  • 15 dl vetemjöl

  • ägg till pensling

Fyllning

  • 200 gram mandel, mald
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl socker
  • 2 ägg
  • inkromet från samtliga semlor
  • 2 dl mjölk

  • vispad vispgrädde
  • florsocker

Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader Celsius). Smula jästen i en bunke och rör ut den i degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 1 timme. Rulla ut långa strängar av degen och dela dem i jämna storlekar och rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna.

Skär av ett "lock" på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål och blanda med övriga ingredienser för fyllningen. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.

1 kommentar: