Semlor
Bullarna, 36 st
- 150 g smör smältes
- 5 dl mjölk
- 1 pkt jäst
- 2 krm salt
- 1 dl socker
- 1 msk kardemumma, malen
- 15 dl vetemjöl
- ägg till pensling
Fyllning
- 200 gram mandel, mald
- 1 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl socker
- 2 ägg
- inkromet från samtliga semlor
- 2 dl mjölk
- vispad vispgrädde
- florsocker
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm till fingervarmt (37 grader Celsius). Smula jästen i en bunke och rör ut den i degspadet. Tillsätt salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet (spar lite till utbakningen). Arbeta ihop en smidig och blank deg som släpper från kanterna. Lägg degen jäsa under duk i ca 1 timme. Rulla ut långa strängar av degen och dela dem i jämna storlekar och rulla dem till bollar. Lägg bullarna på en bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare ca 30 minuter, till i det närmaste dubbel storlek. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägget och grädda dem ca 10 minuter mitt i ugnen. Låt dem svalna.
Skär av ett "lock" på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål och blanda med övriga ingredienser för fyllningen. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
Håller tummarna att ni kommer, kramen
SvaraRadera