onsdag 17 mars 2010

Fira S:t Patricks Day med Shepard´s pie

Förutom litet grönt i dukningen, kan det ju vara roligt att servera något litet Irlandsinspirerat.
Shepard´s Pie, 10 pers
Bottenlagret
  • 1500 g lammfärs
  • 2 gula lökar, hackas
  • 3 vitlöksklyftor, hackas
  • 1 pkt krossade tomater
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 buljongtärningar
  • 1 tsk soya sås
  • salt och peppar
Fräs löken med smör tills den är genomskinlig. Tillsätt lammfärsen och buljongtärningarna och fräs samman. Tillsätt tomater och creme fraichen och låt allt koka samman i ca 20 minuter. Smaka av med soya, salt och peppar. Lägg på botten i en ugnsfast form.
Mellanlager
  • 1 kg gröna ärtor
Fördela jämnt över bottenlagret.
Överlager - Potatismos
  • 2 kg potatis, skala och kokas tills de är mjuka ca 20 minuter. Häll sedan bort vattnet.
  • 50 g smör
  • 5 dl varm mjölk
  • 1 pkt knaperstekt bacon som klippts i 1/2 cm tjocka bitar
  • salt och peppar
Vispa samman ingredienserna med hjälp av degkrokarna på vispmaskinen. Fördela potatismoset som ett tjockt lager över de övriga lagren.
Topplager
  • 2 dl riven smältbar ost
Strö osten över potatismoset och gratinera i ugnen i ca 5-10 minuter.

1 kommentar: