onsdag 24 februari 2021

Druvan och vinet 14: Rkatsiteli; Rkatsiteli Qvevri 2018

Rkatsiteli
Rkatsiteli är en vitvinsdruva med ett ursprung i Georgien. Där är det en av de druvsorter som har äldst anor i landet. Rent genetiskt är rkatsiteli nära släkt med de druvor som växer vilt i området.
Rkatsiteli har använts för att ta fram lokala druvsorter som kangun, pervenets magaracha och podarok magaracha.
Odlingar med rkatsiteli upptar stor del av Georgiens vinodlingsareal - särskilt vanlig är den i Kakheti i den sydöstra delen av landet. Dels görs vinerna på traditionellt georgiskt sätt där vinifiering i lerkärl kallade qvevris med skalen kvar är ett inslag, dels på ett mer modernt sätt. De traditionella vinerna har en mörk gul färg och faktiskt lite strävhet - skalen har ju varit med i processen. Örtighet och toner av apelsin är vanligt förekommande. Viner som görs på ett mer modernt sätt är lättare och friskare i sin framtoning.
Går vi utanför Georgien hittar vi odlingar med rkatsiteli i exempelvis Ukraina, Ryssland, Kina och USA.

 Rkatsiteli Qvevri 2018, Kakheti, Georgien, nr 2195, 128 kr
Här märks det att druvskalen enligt traditionen varit med i vinprocessen då vinet under ett halvår har jäst och fått skalmacerera i traditionella lerkärl kallde qvevris.
I doft och smak hittar vi inslag av det vita mellan själva apelsinen och apelsinskalet (lite strävt), apelsinmarmelad, peppar och röda äpplen.
Gott, tyckte jag - Lena delade inte riktigt den bedömningen. Mycket personligt, om inte annat.

2 kommentarer:

  1. Ska bli spännande att se vem av er båda vi håller med. Köpte en flaska för att testa någon gång nu i vår kram

    SvaraRadera