tisdag 10 november 2020

Druvan och vinet 1: Tempranillo; Malleolus Emilio Moro 2017

Tempranillo 

Den tidigaste datering för när denna rödvinsdruva omnämns i skrift första gången sträcker sig så långt tillbaka som till 1200-talet. Då med hänvisning till det spanska området Ribera del Duero. Dock kanske man ska vara lite försiktig. Temprano är spanska för tidig - kan det vara tidigt mognande druvor i allmänhet som avses? Nästa gång druvan dyker upp är 1513 - då under synonymen aragonés. Men denna synonym gäller för garnacha också. Känns inte helt säkert. Den första gången druvsorten tempranillo med säkerhet omnämns i skrift får därför bli år 1807. Då med hänvisning till områdena Rioja och Navarra.

Tempranillo är mycket av en iberisk angelägenhet. Och mest förknippas den med Spanien. Men den odlas även i Frankrike, Italien, USA, Kanada, Mexico, Argentina, Australien och Nya Zeeland - och Potugal då förstås. Men nu backar vi tillbaka till Spanien där den är den mest planterade rödvinsdruvsorten. Den finns över hela landet med undantag för längst upp i norr och längst ned i söder.

Viner på druvan har tydliga (men ofta av ålder avslipade) tanniner, stundtals lite låg syra och inslag av örter, läder, tobak, jordgubbar. Denna beskrivning gäller främst vinerna från Rioja - ofta bidrar den tid de får tillbringa på fat av amerikansk ek. I Ribera del Duero finns odlingarna på högre höjd och här blir vinerna mörkare, strävare och fylligare. Här är faten ofta gjorda av fransk ek.

Att hitta ett vin från Rioja i en blindprovning är ofta möjligt. Att hitta tempranillo, och då utan för mycket kontakt med ek, är en helt annan femma. Frågan blir som så ofta: Vad är druvkaraktär och vad är effekter av vinframställningen?

Malleolus Emilio Moro 2017, Ribera del Duero, Spanien, nr 92470, 299 kr

Detta vin får med sin mörka, fylliga, sträva och syrarika framtoning bli ett bra exempel på hur viner från spanska Ribera del Duero smakar. I doft och smak hittar vi inslag av kryddor, svarta vinbär, kaffe, peppar, mörk choklad och vanilj. Strävheten är påtaglig och vinet kräver mat som ger en god match. Potatisgratäng och oxfilé fungerade utmärkt!

2 kommentarer:

  1. Välkänd druva för mig som bor delvis i Spanien.
    Ribera del Duero, mitt favoritdistrikt.

    SvaraRadera
  2. Hej Lena!
    Jag håller helt med - Ribera del Duero är en absolut favorit bland världens vindistrikt.
    Hälsningar
    Anders

    SvaraRadera