måndag 16 november 2020

Druvan och vinet 2: Cabernet sauvignon ; Torres Mas la Plana 2013

Cabernet sauvignon
Denna rödvinsdruva måste väl ändå vara en av världens mest kända? Så är det något med namnet som jag är svag för - det har elegans och självklarhet på samma gång.
Första gången druvsorten omnämns i skrift är någon gång mellan 1763 och 1777. Ja, det var under den perioden som boken "Livre de raison d´Antoine Feuihade" skrevs.
Fram till 1800-talet fanns det en risk att man förväxlade cabernet sauvignon med cabernet franc. Cabernet franc är för övrigt tillsammans med sauvignon blanc cabernet sauvignons föräldrar - något som ju mycket tydligt hörs i namnet som har en del av vardera föräldern i sig. Föräldrarnas korsning antas vara spontan och tros ha ägt rum under första halvan av 1700-talet i Gironde i Bordeaux i Frankrike. Inom parantes kan nämnas att merlot är ett halvsyskon till cabernet sauvignon då båda druvsorterna har cabernet franc som förälder.
Druvorna hos cabernet sauvigon är små och tjockskaliga. Detta kan förklara varför vinerna blir sträva, förhållandevis syrarika och får en djup färg. Tydliga kännetecken är inslag av svarta vinbär och ceder. Druvsorten gör sig bra tillsammans med ek.
Ibland kan man tycka att lite frukt saknas - då kan merlot bidra med detta. Ja, så som man gör i Bordeaux där även cabernet franc och ibland petit verdot och malbec ingår i druvmixen.
Cabernet sauvignon har en lätt igenkännbar stil som gör att den är sig lik oavsett var i världen den odlas. Och den odlas nästan överallt - men observera här garderingen "nästan".

Torres Mas la Plana 2103, Penedès, Katalonien, Spanien, 629 kr
Det här är ett pålitligt vin som oavsett årgång uppvisar hög nivå. Det har de för cabernet sauvignon typiska inslagen av svarta vinbär och mörka bär. Lägg till, även det typiskt för druvsorten, en tydlig strävhet och struktur. Även syran är tydlig. Samtidigt märks det att avsändarlandet är Spanien - inslagen av vanilj och choklad leder åtminstone mina tankar till landet på den iberiska halvön. En stående favorit!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar