tisdag 24 november 2020

Druvan och vinet 3: Pinotage; David & Nadia Pinotage 2019

Pinotage
Pinotage är en rödvinsdruva med ett ursprung i Sydafrika. Året var 1925 när  professor Abraham Perold korsade druvsorterna pinot noir och cinsaut med varandra. Cinsaut kallades under den här perioden för hermitage i Sydafrika. Pinotage blev den tydliga kombinationen av dessa båda druvnamn.
Det tog några år -  till 1943 för att precisera - tills de första kommersiella odlingarna av pinotage var på plats.
Synen på pinotage och de viner den ger upphov till är minst sagt polariserad. Antingen är pinotage en synnerligen bra representant för vad landet kan åstadkomma. Eller så är det en riktig pinsamhet - allt beroende på vem man frågar.
En anledning till de dåliga pinotageviner som gjorts är delvis en effekt av problem med virussjukdomar i vingårdarna. Men numera har man fått bukt med problemet och den där brända tonen är inte längre lika framträdande.
Dagens viner kan vara lätta och rödbäriga i sin framtoning. Men de kan lika gärna vara fylliga, strukturerade och mörka i färgen.
Går vi utanför Sydafrika hittar vi odlingar i USA, Kanada, Brasilien, Nya Zeeland, Australien, Zimbabwe och Israel.
 David & Nadia Pinotage 2019, Western Cape, Sydafrika, nr 95413, 249 kr
Röbärigt vin med inslag av jordgubbar, hallon, körsbär och kryddor. Tyvärr så var eftersmaken kort, vilket drar ned betyget något. 

2 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt just nu en flaska Pinotage på gång som vardagsvin. Tycker mer och mer om denna druva, som ett alternativ till de mer vanliga då och då.
    Trevlig dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt! Anders har dock alltmer fått över mig på de spanska vinerna! Som jag ju vet att du också gillar. Pinotage måste vi nog öva på litet mer helt enkelt! :)
      Ha en bra dag!
      //Lena

      Radera