tisdag 1 februari 2022

Druvan och vinet 37: Dolcetto; Oddero Dolcetto d´Alba 2020

Dolcetto
Dolcetto är en rödvinsdruva med ett förmodat ursprung i Piemonte i norra Italien. Den omnämns i dessa trakter i skrift redan år 1593.
Namnet betyder "den lilla söta" men det är på intet sätt söta viner det handlar om när det står dolcetto på etiketten. Det är snarare druvsortens naturliga låga syranivåer som kan få en att tro att det är sötare viner än vad det egentligen är. Så av dolcetto gör man röda, torra viner.
Den mognar tidigare än Piemontes stolthet nebbiolo - vilket gör att den kan odlas där nebbiolo skulle trivas sämre. Tyvärr tappar dolcetto mark till barbera - en annan av Piemontes mer kända druvsorter.
Viner gjorda på dolcetto har djup färg och är mjuka och fruktiga - de bästa exemplaren med bra struktur och ryggrad.
Går vi utanför Italien hittar vi lite små odlingar med dolcetto i Frankrike, USA, Australien och Nya Zeeland.
Odero Dolcetto d´Alba 2020, Piemonte, Italien, 130 kr
Friska inslag av röda bär och örter. Syran är, som sig bör, lite tillbakahållen. Eftersmaken har lite bitterhet, vilket ger vinet karaktär. Lite blyg men samtidigt lite bråkig på ett intressant sätt! Gott och personligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar