Prensal är en vitvinsdruva med ett förmodat ursprung på Mallorca. Druvsorten har låg syranivå så den blandas med fördel med andra druvsorter som exempelvis chardonnay.
Dyker den upp på egen hand ger den upphov till lättdruckna viner. Stilen kan variera en del - allt från tropiska och lätta viner till mer strukturerade med inslag av mandel. Ofta gör de sig bäst som unga men det förekommer även viner som tjänar på lite lagring.
Prensal är inte lätt att hantera vid vinmakningen - konstigt nog är druvsorten känslig för både oxidation (som kan uppstå vid syrekontakt) som reduktion (som kan uppstå vid längre kontakt med jästf'ällning).
Intressant om både druvorna och vinerna nedan.
SvaraRaderaNi lär mig massor! Nu är det bara för mig att komma ihåg det också, inte lätt😊.
Trevlig lördag!
Hej Lena!
SvaraRaderaHåller med - det är inte alltid så lätt att komma ihåg. Inte ens om man skrivit det själv.
Hälsningar
Anders