söndag 9 augusti 2020

Vinprovning med grannarna

Nu var det ett tag sedan vi hade vinprovning senast. Det går väl i vågor som så mycket annat. Men nu under sommaren har vi pratat en hel del med våra grannar. Bland annat om detta.

Upplägget var som följer alla familjer skulle komma med sitt favoritvin, ett rödvin (med mörkare färg)i prisklassen 150-200 kronor.

Detta resulterade i följande vinprovning:
1 rött vin med 70 procent syrah från Washington State, USA - Boom Boom
1 rött vin med 95 procent syrah från Rhônedalen, Frankriken - Grand Marrenon
1 rött vin med 100 procent temperanillo från Rioja, Spanien.

Jag var den enda som visste vad som fanns i alla flaskor. Hällde upp flaskorna i karaffer som hade 3 olika märkningar. På bordet stod 3 glas till varje person. Med samma märkning som karafferna.

Till vinet serverades ost och bröd (och dagen till ära gjord päronmarmelad). Vi sågs först vid 19 så middagar var avklarade.

Alla gissade rätt på alla flaskor. Men det var svårare än vad man kanske skulle kunna tro. Man visste ju vad man själv hade. Men vad fanns i övriga?

Och var det mitt egna jag drack nu? Eller?
Anders är väldigt duktig och hade helt klart bäst koll på vilket som var hans (vårt) bidrag. Det spanska. Sedan drabbades han av hybris och kom med ena vilda chansningen efter den andra. Helt fel mellan varven. Men han lät så säker och övertygande att jag måste gripa in och säga att de andra kanske inte skulle lyssna på honom alldeles okritiskt.
Vi tänker nog aldrig vinprovningar enbart som ett medel för att kunna prova flera viner vid samma tillfälle, även om det är trevligt att ha den möjligheten. 
Vinprovningen är ju även ett ypperligt tillfälle att ta chansen ses och umgås flera stycken under trevliga former. 
En inställning som kort och gott tycktes delas av samtliga denna kväll.

En ny dag hann randas innan vi släckte ner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar