lördag 18 september 2010

Trerätters och C på besök

Dukningen gick i turkost och vitt - en väldigt fräsch kombination. Då duken var betydligt längre än bordet knöt jag en knut i vardera änden.
Lenas kompis C på besök och vi drämmer till med en trerätters. Vissa avbrott i middagen fick göras då Arvid och Sigrid lockade med sig C upp till sina rum på övervånigen. Lite lek främjar matsmältningen!
Tomatpajer
Ett paket fryst smördeg
200 g philadelphiaost
1 dl yoghurt
25 körsbärstomater
3 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
3 msk grovhackad basilika
Lite salt och peppar
  • Dela smördegen så att kvadrater bildas.
  • Lägg ut dessa på en plåt.
  • Blanda ost och yoghurt och bre ut på smördegskvadraterna.
  • Skiva tomaterna och placera dessa på ovanpå ost- och yoghurtblandningen.
  • Blanda olja och vinäger och häll över tomaterna.
  • Värm i ugnen, 225 grader C, i 10 minuter.
  • Ta ut och strö över basilika, salt och peppar.
Fläskfilé med chilipesto

Fläskfilén:
1,2 kg fläskfilé
2 tsk salt
1 tsk peppar
4 msk smör.

  • Putsa köttet.
  • Skiva köttet i skivor med önskad tjocklek.
  • Salta och peppra.
  • Stek köttet på lagom värme tills det blir genomstekt.
Potatisen:
2 kg potatis
4 msk solrosolja
4 msk sesamfrön
2 tsk salt

  • Skiva potatisen i tunna skivor.
  • Placera den på en plåt.
  • Häll över solrosolja.
  • Strö över sesamfrön.
  • Salta.
  • Värm potatisen i ugnen, 225 grader C, i 35 minuter.

Peston:
1 dl pinjekärnor
4 vitlöksklyftor
1 finhackad chilifrukt (medium, inte het eller superhet)
1 dl solrosolja
6 msk tomatpuré
1 tsk salt
  • Rosta pinjenötterna i en stekpanna (torr).
  • Mixa skalad vitlök, pinjekärnor, chilfrukt, olja och tomatpuré.
  • Salta (efter eget tycke).
Såsen
2 dl sky
4 msk kalvfond
5 dl creme fraiche
4 tsk soja
0,5 tsk peppar

  • Häll 1 dl vatten i stekpannan, i vilken fläskfilén har stekts.
  • Häll över vätskan (som nu är ungefär 2 dl) i en kastrull.
  • Tillsätt fond, creme fraiche och soja.
  • Koka såsen.
  • Tillsätt salt och peppar. Äppelkaka med pinjenötter.
    Receptet finns bara ett par inlägg före detta inlägg!
    Höstkvällar har absolut sin tjusning! Och höstmiddagar likaså!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar