onsdag 15 september 2010

Veckans druva: Pinotage

Här har vi Sydafrikas alldeles egna druva. Pinotage är en korsning av pinot noir och cinsaut. Varför heter den då inte pinotsaut, eller något liknande? Namnet pinotage har sin förklaring. Druvan cinsaut kallas i Sydafrika ibland för hermitage. Och pinotage är ju en blandning av namnen pinot noir och hermitage. Perold var namnet på den person som skapade druvan 1925 vid universitetet i Stellenbosch.

Tanken var att pinotagedruvan skulle ha pinot noirs smak och doft och cinsauts höga avkastning.
Kanske att det inte riktigt blev så...

Dricker man ett vin gjort på druvan pinotage kan man hitta björnbär och ofta rökighet. Just den speciella rökigheten kännetecknar viner från Sydafrika. Rökigheten kan nog knytas till framställningsprocessen och inte till själva druvan, eftersom man hittar den i sydafrikanska rödviner i allmänhet.
Viner på pinotage är goda - och lite annorlunda. Goda för stunden om de dricks med jämna mellanrum och inte för ofta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar